Dvije muhe jednim udarcem: Rusi s Turcima potpisali sporazum o Južnom toku

Foto: AFP

TURSKA je danas Rusima dala dopuštenje za izgradnju plinovoda Južni tok preko svog teritorija, čime je Moskva zadala jak udarac konkurentskom europskom plinovodu Nabucco s kojim vodi borbu za europsko tržište.

Na taj su način Rusi u principu pretekli Europljane, koji su planirali plinovodom Nabucco dovoditi plin iz Azerbejdžana i središnje Azije i tako ublažiti svoju ovisnost o ruskom plinu. Rusija je ovaj put "jednim udarcem ubila dvije muhe", jer je postigla mogućnost da u dostavi plina zaobiđe Ukrajinu s kojom je prošlih godina imala problema oko naplate tranzitnih tarifa.

Što se pak turske strane tiče, bio je to pomalo neočekivani potez jer Turska i sama sudjeluje u projektu Nabucco. Iako je turska jedan od najvećih kupaca ruskog plina, u studenom je dala naslutiti kako ima namjeru okrenuti se od Rusije objavivši da neće produžiti sporazum s ruskim Gazpromom oko monopola na izvoz šest milijardi kubika plina u Tursku svake godine.

Po potpisivanju ugovora u Moskvi, predsjednik uprave Gazproma Aleksej Miller kazao je kako će ova kompanija povećati količinu plina koju dovozi u Tursku za dvije milijarde kubika na godinu. Tako bi se od 2015. godine Južnim tokom u Europu trebalo dopremati 63 milijarde prostornih metara plina. Mnogi analitičari smatraju da za Rusiju taj projekt zapravo preskup, ali da njime kupuje utjecaj u Europi energetskim povezivanjem sa strateški važnim zemljama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara