DVIJE VODEĆE KOSOVSKE STRANKE ODBACILE PRIJEDLOG THAQIJA O UREĐENJU ODNOSA NA KOSOVU

Dvije vodeće kosovske stranke, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, negativno su u ponedjeljak odgovorile nas prijedlog čelnika Demokratske partije Kosova Hashima Thaqija da se na Kosovu primijeni model Ohridskog sporazuma za uređenje međuetničkih odnosa, po ugledu na mekedonski primjer.

Civilna misija UN-a na Kosovu (UNMIK) nije se za sada očitovala o prijedlogu političkog čelnika druge stranke po jakosti i utjecaju na Kosovu, kojega je Thaqi iznio na Okruglom stolu "Albanci i njihovi susjedi", što je upravo završen u švicarskom gradu Lucernu, u organizaciji nevladine udruge Projekt za međuetničke odnose. Ova je konferencija okupila političare i analitičare iz jugoistočne Europe , a sudjelovali su predstavnici Albanije, Makedonije, Rumunjske, SCG, Kosova, Švicarske, SAD i EU.

Thaqi je predložio unutarnji dogovor između Albanaca kao većinskog naroda i manjina na Kosovu, po modelu Ohridskog sporazuma u susjednoj Makedoniji, a prema njegovim riječima, takav model na Kosovu trebali bi podržati i SAD, NATO i EU.

Prema tom prijedlogu, Srbi trebaju sudjelovati u razvoju državnog identiteta Kosova, prihvaćajući da je "glavni grad Srba Kosova Priština, a ne Beograd".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopredsjednik vodeće albanske stranke, Demokratskog saveza Kosova Kole Berisha izjavio je da se prijedlog Hashima Thaqija ne može se primijeniti na Kosovu, jer okolnosti nisu iste kao u Makedoniji.

Prijedlog je službeno odbacila i Alijansa za budućnost Kosova, čelnika Ramusha Haradinaja.

(Hina) xbb ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara