Dvoje hrvatskih policajaca odlazi u Misiju UN-a na Kosovo

DVOJE hrvatskih policijskih službenika sutra odlazi u Mirovnu misiju Ujedinjenih naroda (UN) na Kosovo (UNMIK), a to je prvi put da naša policija sudjeluje u UN-ovoj mirovnoj misiji na prostoru bivše Jugoslavije.

UN-ovoj Misiji na Kosovu pridružit će se policijski stručnjaci Kornelia Jakupec i Davor Javorski, koji će pod hrvatskim i UN-ovim obilježjima raditi poslove forenzike i obuke na terenu.

Očekuje se da će na Kosovu provesti godinu dana. Uz plaću i terenski dodatak MUP-a, koji još nije određen primat će od UN-a dnevnicu u iznosu od 70 dolara.

Operacija UNMIK razlikuje se od ostalih civilnih misija UN-a jer umjesto nadzora, policija ima glavnu zadaću provoditi zakone, rekao je novinarima Filip Dragović, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za europske integracije i mirovne misije.

Hrvatska policija sa svojim stručnjacima sudjeluje u još dvije UN-ove civilne misije i to u Istočnom Timoru i na Cipru, gdje je Hrvatska jedina zemlja s vojnom i civilnom komponentom. Dvoje hrvatskih policajaca nalazi se u mirovnoj misiji u Afganistanu, ali u sklopu NATO-ove mirovne misije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara