Dvojica američkih vojnika osuđena zbog ubojstva mlade Iračanke

DVOJICA američkih vojnika osuđena su na izdržavanje zatvorskih kazni zbog ubojstva Iračanke koja je radila kao prevoditeljica za američku vojsku, kaže se u priopćenju američke vojske.

24. studenoga 2004. vojnici Charley Hoosier i Rami Dajani bili su u istoj prostoriji u američkoj vojnoj bazi s 28-godišnjom prevoditeljicom, Iračankom Lumom čije prezime nije objavljeno, zbijajući šale o ubojstvima. To su izjavili u subotu pred članovima suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vojnik Dajani u jednom je trenutku dao pištolj vojniku Hoosieru koji je misleći da je oružje bez metaka uperio revolver u ženinu glavu. Revolver je bio pun i od ispaljenog hica mlada žena je na mjestu poginula. Vojnici su se dogovorili da će istražiteljima lagati o uzrocima Lumine smrti te su im kazali kako je počinila samoubojstvo.

Nakon provedene istrage ustanovljena je prava istina, vojnik Hoosier dobio je tri godine zatvorske kazne za ubojstvo iz nehata i lažno svjedočenje, a vojnik Dajani osuđen je na 18 mjeseci izdržavanja zatvorske kazne zbog lažnog svjedočenja i umiješanosti u prikrivanje istinitih činjenica.

Žrtva ubojstva radila je kao prevoditeljica za list The Washington Post prije nego što je dobila posao prevoditeljice za američke vojne trupe u Iraku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara