Dvojica hrvatskih studenata neozlijeđeni u pokolju na virdžinijskom sveučilištu

NAKON objave šokantne vijesti o prekjučerašnjem krvavom ubilačkom pohodu na Tehničkom sveučilištu Virginia u kojem je 23-godišnji Južnokoreanac Cho Seung-hui usmrtio 32 osobe nakon čega je počinio samoubojstvo, u utorak tijekom dana stigle su na sreću dobre vijesti kako su dvojica hrvatskih studenata virdžinijskog sveučilišta dobro te kako u pucnjavi nisu ozlijeđeni.

Matej Muža, 20-godišnjak rodom iz Vinkovaca koji je pohađao zagrebačku Sportsku gimnaziju, i Igor Mišljenović, 19-godišnjak iz Zagreba i bivši učenik XIII gimnazije, javili su se svojim roditeljima kojima su ispričali što se nekoliko sati ranije dogodilo u kampusu sveučilišta.

Muža studira zemljopis, a Mišljenović je upisao studij nutricionizma i tjelovježbe.

Mišljenović je 2005. godine predstavljao Hrvatsku na Svjetskom atletskom prvenstvu juniora, a iste je godine kao i 2006. bio juniorski dvoranski prvak Hrvatske u bacanju kugle. Osim bacanjem kugle bavi se i bacanjem diska.

Igorova sestra Tina kazala je u razgovoru za Index kako se njen brat javio ubrzo nakon tragičnog događaja, te kako je njoj i njihovim zabrinutim roditeljima laknulo nakon što im je Igor javio da je s njime sve u redu.


Igor Mišljenović i Matej Muža

Muže je jedan od najboljih hrvatskih juniorskih bacača kladiva, stoji na službenim stranicama studentskih sportskih klubova sveučilišta Virginia Tech.

Na istom sveučilištu predaju i dvojica hrvatskih profesora, Ivica Bukvić i Denis Gračanin. Bukvić je u utorak HRT-u rekao kako su svi na sveučilištu teško pogođeni tragedijom te da profesori ne znaju "kako pristupiti studentima" kada se predavanja nastave idućega tjedna.

Drugi profesor Denis Gračanin, koji predaje na studiju računarstva, trenutno boravi u Italiji.

Inače, u samom sveučilišnom kampusu u utorak navečer održana je komemoracija žrtvama na kojoj je bio nazočan i američki predsjednik George Bush. On je u kraćem obraćanju studentima i drugim sudionicima komemoracije izrazio "šokiranost i žaljenje" zbog prekjučerašnjeg tragičnog masakra.

Na naslovnici službenih internet stranica Virginia Techa prezentirana je velika fotografija s jučerašnje komemoracije, popraćena stihovima ugledne sveučilišne profesorice, pjesnikinje i aktivistice Nikki Giovanni:

"Danas smo tužni, i bit ćemo tužni još neko vrijeme. Ne nastavljamo dalje. Grlimo svoju žalost. Mi smo Virginia Tech ..."

Ubojica, koji je nakon dvosatnog krvavog pohoda okrenuo pištolj na sebe, je bio potišteni usamljenik koji je iza sebe ostavio žestoko pismo protivljenja prema ženama i bogatoj djeci. Prema nekim izvješćima, uzimao je lijekove protiv depresije, a u posljednje je vrijeme postajao sve više nasilan i asocijalan.

Da nešto s njime nije u redu njegovi profesori i kolege su postali svjesni tek nakon što je objavio svoj literalni rad pun eksplicitnog i bolesnog nasilja.

U jednom scenariju Seung-huiovi likovi se gađaju čekićima i napadaju se motornim pilama, dok u drugom Seung-hui piše o studentu koji fantazira o tome kako će uhoditi i ubiti učitelja koji ga je seksualno zlostavljao.

I dok na svijetlo dana izlazi sve više detalja o 23-godišnjem Cho Seung-huiju, tisuće studenata i dalje ostaje neutješno zbog gubitka svojih dragih prijatelja i kolega čija će imena zauvijek ostati trajno zapisana kao svjedočanstvo do sad najvećeg pokolja ovakve vrste na jednom američkom sveučilištu.

I.K.


Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara