PROBIJALI SE OSAM SATI PO VELIKOM SNIJEGU Hrabri GSS-ovci spasili dvojicu planinara s Risnjaka

PROBIJALI SE OSAM SATI PO VELIKOM SNIJEGU Hrabri GSS-ovci spasili dvojicu planinara s Risnjaka

Foto: HGSS

HGSS je sinoć uspješno obavio operaciju spašavanja dvojice planinara koji su u nedjelju zbog snježnoga nevremena ostali u zimskom skloništu podno vrha Risnjaka, objavo je HGSS na svojim mrežnim stranicama.Nakon zajedničkoga povratka spašavateljskih timova sanjkama do ceste na Gornjem Jelenju, planinari su prevezeni do Platka, gdje im se nalazio automobil, podsjeća HGSS i dodaje kako je probijanje motornim sanjkama ubrzalo povratak za više od dva sata.

Akcija ukupno trajala osam sati

Time je, ističu, akcija uspješno okončana 8 sati od polaska prvog tima s Platka prema Risnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon poziva dvojice planinara koji su u nedjelju zbog snježnog nevremena ostali u zimskom skloništu podno vrha Risnjaka, HGSS je u ponedjeljak ujutro krenuo u akciju spašavanja i, iako su bili nadomak skloništu, napredovali su vrlo sporo zbog dubokoga snijega i opasnih strmina.

Radio vezom javili su bazi u Delnicama da su u 20 minuta prošli samo 30 metara.

Zapusi snijega i preko tri metra

Spašavatelji su se javili kad su došli do predjela Cajtige, odakle je završnih 200 metara visinskog  uspona do skloništa, a morali su se dobro osiguravati zbog opasnosti od lavina u vršnim dijelovima.

Istodobno je druga skupina spašavatelja krenula motornim sanjkama od Jelenja prema Cajtigama ne bi li bila bliže evakuacijskom timu ako zatreba. Snijeg na mjestima u zapusima dosezao je više od tri metra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara