Dvojica uhićeni u SAD-u zbog terorizma: Jedan je stigao u Ameriku pod krinkom izbjeglice iz Sirije

Dvojica uhićeni u SAD-u zbog terorizma: Jedan je stigao u Ameriku pod krinkom izbjeglice iz Sirije

Foto: Getty Images

DVOJICA muškaraca s Bliskog istoka koji su u Sjedinjene Države došli kao izbjeglice prije više od tri godine uhićeni su u Kaliforniji i Teksasu prema saveznim optužbama koje uključuju međunarodni terorizam, rekao je u četvrtak američki dužnosnik.

Dvojica muškaraca, uhićeni u Sacramentu i Houstonu, nisu bili upleteni u jedinstvenu zavjeru, ali su mogli biti u kontaktu, rekao je izvor upoznat s ova dva slučaja.

Obojica su Palestinci rođeni u Iraku. Muškarac uhićen u Houstonu Omar Faraj Saeed Al-Hardan ušao je u Sjedinjene Države kao izbjeglica u studenom 2009., stoji u sudskom dokumentu.

U Sacramentu je američko ministarstvo pravosuđa reklo da je Aws Mohammed Younis Al-Jayab (23) došao u Sjedinjene Države 2012. kao izbjeglica iz Sirije.

Republikanci upozorili Obamu na izbjeglice

Zamjenik teksaškog guvernera Dan Patrick, republikanac, naveo je uhićenje u Houstonu kao razlog zašto Teksas nastoji spriječiti naseljavanje sirijskih izbjeglica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovo je upravo ono što smo opetovano rekli Obaminoj administraciji da se može dogoditi i zašto ne želimo da izbjeglice dođu u Teksas. Postavljaju se ozbiljna pitanja tko su zapravo ti ljudi što su potvrdila i današnja događanja", rekao je Patrick u priopćenju.

Republikanski čelnici pozivaju predsjednika Baracka Obamu, demokrata, da bude oprezan u dopuštanju izbjeglicama iz Sirije da se nasele u Sjedinjene Države.

Al-Hardan je optužen za pružanje materijalne potpore Islamskoj državi i za davanje lažnih izjava o vezama s tom skupinom kada je tražio američko državljanstvo, prema optužnici na saveznom sudu u Houstonu objavljenoj u četvrtak.

Nema naznaka da su planirali napad u SAD-u

U Kaliforniji Al-Jayab je uhićen u četvrtak po saveznoj optužnici za davanje lažne izjave glede međunarodnog terorizma, reklo je američko ministarstvo pravosuđa.

FBI je u kaznenoj prijavi rekao kako je Al-Jayab lagao o ponovnom putovanju u Siriju i davanju potpore na društvenim mrežama terorističkim skupinama. Prijava navodi brojne poruke na društvenim mrežama i drugim komunikacijama u kojima je Al-Jayab govorio o džihadu, uporabi vatrenog oružja i obuci s militantnima. Isto tako rekao je da je bio u Siriji.

Američki državni odvjetnik za Sacramento Benjamin Wagner rekao je u priopćenju da nema naznaka da je Al-Jayab planirao terorističke napade u Sjedinjenim Državama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara