Dvojica Zagoraca opljačkala 30 ljudi: "Daj nam novac i sredit ćemo ti penziju"

Dvojica Zagoraca opljačkala 30 ljudi: "Daj nam novac i sredit ćemo ti penziju"
Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

PRILIČNO nevjerojatna priča iz Hrvatskog zagorja koje se ne bi posramili ni najmaštovitiji holivudski scenaristi, dobit će uskoro i svoj sudski epilog s obzirom na to da su službenici kriminalističke policije PU krapinsko-zagorske podnijeli kaznene prijave protiv dvojice Oroslavčana zbog višestrukih prijevara, nakon čega su obojica završila u Istražnom zatvoru.

Kako piše zagorje.com, riječ je o 42-godišnjem J.R. i 49-godišnjem Z.B. iz Oroslavja, koji su po raznim prijevarama već otprije poznati policiji pa su svojevremeno bili osuđivani i izdržavali zatvorske kazne.

Varali i zatvorske cimere

No zatvorska rehabilitacija nije im promijenila stil života, već su i dalje nastavili s raznim prijevarama, a da stvar bude bizarnija, čak su u zatvoru uspjeli prevariti i druge prevarante, cimere koji su u isto vrijeme izdržavali kazne zbog sređivanja mirovina. 

Jednom od njih zagorski je prevarant, naime, ponudio da mu sredi puštanje iz zatvora jer ima veze. Naivni cimer nazvao je svoju suprugu, koja je drugom oroslavskom prevarantu, koji je tada bio na slobodi, predala više desetaka tisuća eura kako bi joj suprug što prije izašao na slobodu. Dakako, supružnici su vrlo brzo shvatili da su prevareni.

U posljednje vrijeme, nakon što su obojica ponovno bila na slobodi, koristili su više različitih načina na koje su varali ljude. Predstavljali su se lažnim imenima, ali i lažnim funkcijama, najčešće kao djelatnici Zavoda za mirovinsko osiguranje, službenici policije, pa čak i kao službenici PNUSKOK-a i USKOK-a. 

Prevarili na desetke ljudi

Posebno velik broj prevarenih odnosi se na slučajeve u kojima su dvojica osumnjičenih raznim osobama obećavali da će im srediti mirovinu ili, ako su već u mirovini, da će im srediti veći iznos mjesečne mirovine, za što im je nekolicina Zagoraca isplatila razne iznose, od 7 do čak 16 tisuća eura, a jedna je žena čak podigla kredit kako bi prevarantima isplatila traženi iznos za sređivanje mirovine.

Isto tako, predstavljajući se kao policijski službenici, kontaktirali su osobe za koje su znali da trebaju platiti određene novčane kazne te im obećavali da će to oni riješiti ako im plate polovicu iznosa. Jednog su Zagorca, koji je trebao platiti kaznu od pet tisuća kuna, tako prevarili uzevši mu 2,5 tisuća kuna.

Broj prevarenih Zagoraca penje se zasigurno na tridesetak, a sumnja se da ih je još toliko i u drugim dijelovima Hrvatske. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara