Dvojici iz tzv. šodolovačke skupine ponovno suđenje, ostala trojica oslobođena

VRHOVNI sud ukinuo je nepravomoćnu oslobađajuću presudu dvojici iz tzv. šodolovačke skupine i odredio im ponovno suđenje, dok je ostalu trojicu optuženika pravomoćno oslobodio krivnje za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Vrhovni sud objavio je danas na svojoj Internet stranici presudu kojom je prihvaćena žalba Državnog odvjetništva i ukinuta prvostupanjska oslobađajuća presuda za Gorana Vušurovića i Marinka Stankovića iz tzv. šodolovačke skupine.

Presuda kojom je predmet protiv te dvojice optuženika vraćen osječkom Županijskom sudu na ponovno suđenje donesena je na sjednici Vrhovnog suda 27. studenoga.

U drugom dijelu presude Vrhovni je sud kao neosnovanu odbio žalbu tužiteljstva protiv ostale trojice - Željka Keskenovića, Pere Kličkovića i Vuje Halavanje.

Petorica optuženih iz tzv. šodolovačke skupine su u ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Osijeku, u svibnju 2000., oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Godinu ranije njima su potvrđene višegodišnje zatvorske kazne na koje su 1995. osuđeni u odsutnosti zbog optužaba da su 1991. i 1992. kao članovi srpskih paravojnih postrojba sudjelovali u topničkim napadima na Đakovo te mjesta Koritnu, Kešince, Mrzoviće, Semeljce i Vladislavce. U tim je napadima poginulo deset, a ranjeno tridesetak osoba i počinjena je znatna materijalna šteta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na oslobađajuću presudu iz 2000. Državno se odvjetništvo žalilo zbog "bitne povrede odredaba kaznenog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja".

Osječki Županijski sud Hini je danas potvrdio da je dana zaprimio presudu Vrhovnog suda.

Od 19 članova tzv. šodolovačke skupine koji su 1995. u odsutnosti osuđeni za ratni zločin, njih 14 nije dostupno hrvatskom pravosuđu.

(Hina) vsik so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara