Dvojici od 10 testiranih hrvatskih očeva žene su podvalile tuđe dijete

Dvojici od 10 testiranih hrvatskih očeva žene su podvalile tuđe dijete

Ilustracija: 123rf

SLUČAJ muškarca koji je godinama plaćao alimentaciju za dijete i živio u zabludi da mu je biološki roditelj, a kojim se posljednjih dana bavio dnevni tisak, očito nije baš toliko neuobičajena pojava koliko bi se na prvu moglo misliti. Naime, stručnjaci koji se u Hrvatskoj svakodnevno bave DNK testiranjima i, konkretno, utvrđivanjem očinstva kažu kako, prema njihovim podacima, na deset testiranih očeva u prosjeku 'dolaze' dvojica koja nisu imala ama baš nikakvu ulogu u procesu začeća djeteta u čijem odgoju sudjeluju.

U dvije zagrebačke klinike, odnosno dva laboratorija koji se bave, između ostalog, i utvrđivanjem očinstva godišnje obrade oko šest stotina takvih zahtjeva; i u jednoj i u drugoj kažu kako godišnje imaju tristotinjak klijenata.

„Možemo reći da je u posljednje vrijeme došlo do većeg interesa, bilo da je riječ o testiranjima za osobne potrebe, bilo da je riječ o onima na zahtjev suda. No, kod nas je uglavnom 90 posto testova odrađeno za osobne potrebe. Uglavnom je temeljni motiv nesigurnost jednog od partnera“, kaže za Index Tomislav Budinščak, direktor Poliklinike Moderna dijagnostika koja na našem tržištu skoro desetljeće zastupa DNA Diagnostic Centre iz Ohioa.

Na rezultate testiranja se čeka dva tjedna

„Na rezultat se čeka dva tjedna. Standardni uzorak koji se uzima za utvrđivanje očinstva je uzorak sline, a točnost provedenog postupka je 99,99 posto. Prema našem iskustvu, u 10 testiranih slučajeva, za njih osam se pokaže da uistinu i jesu biološki očevi“, tumači direktor poliklinike. Cijena testa utvrđivanja očinstva kod njih je 2375 kuna ukoliko se radi na 20, a 3450 kuna ukoliko se radi na 25 genetičkih markera.

I u Genosu, prvom privatnom DNK laboratoriju cijene testiranja su približne, odnosno, za testiranje jednog roditelja i jednog djeteta, i uz pretpostavku da se radi sa standardnim uzorkom, odnosno slinom, cijena je 2400 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I jedni i drugi prilično su fleksibilni pa setove za uzimanje uzorka, ovisno o potrebi, šalju poštom. Isto tako, klijentu rezultat može biti javljen, osim osobno, i poštom ili mailom.

„Čujte, reakcije ljudi su različite. Sigurno da svima ta informacija teško padne. Međutim, kako se dalje nose s njom i kako to dalje rješavaju s partnerom, pitanje je… “ kaže direktor Moderne Dijagnostike na pitanje kako reagiraju očevi kad se suoče sa spoznajom da nisu i biološki roditelji djece koju odgajaju.

Test prenatalnog utvrđivanja očinstva

Iako je u svojoj praksi imala i slučajeva utvrđivanja odnosa majka – dijete, a koji su bili dovedeni u pitanje zbog sumnje u mogućnost zamjene u rodilištu, stalna sudska vještakinja za utvrđivanje očinstva, Vesna Brkljačić Kerhin, kaže kako posljednjih godina nije imala sličnih slučajeva. Međutim, ona istovremeno i jedna postavlja pitanje ravnopravnosti roditelja u postupku utvrđivanja očinstva u vlastitoj režiji.

Nadalje, ono što se u labosima još može obaviti jest – test prenatalnog utvrđivanja očinstva, odnosno točno definiranje oca prije nego beba ugleda svijet. Podvrgavaju mu se majke koje nisu sigurne tko je biološki otac njihovog djeteta, ili, pak, potencijalni očevi koji nisu sigurni da je dijete koje nosi njihova partnerica baš baš njihovo. Za razliku od testa utvrđivanja očinstva, koji muškarac može izvesti u  potpunoj tajnosti pred ženom, s ovom vrstom testiranja trebala bi biti upoznata oba partnera, obzirom na to da je uzorak koji se uzima na analizu krv.

Testiranje u jednoj od navedenih klinika moguće je već od devetog tjedna trudnoće i potpuno je neinvazivno, a time i neškodljivo za dijete, no cijena mu je 12300 kuna pa stoga nije neočekivano da se partneri s takvim dvojbama češće odlučuju na neke druge izlazne strategije. Bez obzira na cijenu, i u jednoj i u drugoj klinici godišnje bilježe desetak takvih testiranja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara