Dvostruko se povećao broj zaraženih koronavirusom u Južnoj Koreji

Dvostruko se povećao broj zaraženih koronavirusom u Južnoj Koreji
Foto: EPA

BROJ zaraženih koronavirusom u Južnoj Koreji više se nego udvostručio pa je potvrđeno da su zaražene 433 osobe, a dužnosnici kažu da bi broj zaraženih mogao još značajno rasti jer je preko 1000 ljudi koji su bili na istoj misi prijavilo simptome slične gripi.

Južnokorejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) objavio je na jutarnjoj konferenciji za medije u subotu da su zabilježena još 142 nova slučaja zaraze, a navečer su objavili da je potvrđen koronavirus kod još 87 osoba.

Troje mrtvih u Južnoj Koreji

KCDC je također objavio da je još jedna osoba umrla od koronavirusa te su do sada ukupno tri osobe umrle od koronavirusa u Južnoj Koreji.

Većina novih slučajeva povezana je sa širenjem koronavirusa u crkvi vjerske zajednice Shincheonji - hramu svetohraništa svjedočenja u gradu Daegu na jugoistoku zemlje te u bolnici općine Cheongdo.

Samsung je u subotu rekao da je potvrđen jedan slučaj zaraze u tvornici mobitela u Gumiju te će ta tvornica biti zatvorena do ponedjeljka ujutro.

Gumi, u kojem se proizvodi manji dio Samsungovih pametnih telefona, budući da je većina proizvodnih pogona smještena u Vijetnamu i Indiji, udaljen je oko 35 kilometara od Daegua.

Prisutan superširitelj

Novi su slučajevi potvrđeni i u Busanu, drugom najvećem južnokorejskom gradu, te na otoku Jeju, popularnom turističkom odredištu. 

Vlada je proglasila Daegu, u kojemu živi oko 2,5 milijuna ljudi, i okrug Cheongdol, koji ima oko 43 tisuće stanovnika, "zonama posebne skrbi" u petak.

Više od pola svih zaraženih osoba u Južnoj Koreji povezano je sa ženom poznatom pod šifrom "pacijent 31", koja je prisustvovala misi spomenute vjerske zajednice u gradu Daegu. 

Vlasti su rekle kako ta žena nije putovala iz Južne Koreje.

Od ukupno 9300 osoba na misi, oko 1200 ih je prijavilo simptome nalik gripi.

Povezani slučajevi zaraze u crkvi i bolnici?

Slučajevi zaraze u crkvi i u bolnici u Cheongdou također su možda povezani jer je nekoliko osoba bilo na misi te su prisustvovali ispraćaju u bolnici brata osnivača te vjerske organizacije ovoga mjeseca.

U bolnici je zaraženo gotovo stotinu osoba, a svi zaraženi, osim dvije osobe, pacijenti su na psihijatrijskom odjelu.

Ravnatelj KCDC-a Jeong Eun-Kyeong rekao je novinarima kako je tomu pridonijelo stanje psihijatrijskog odjela, na kojemu su brojni pacijenti smješteni u istoj prostoriji.

Usprkos zabrani okupljanja, u subotu je na ulicama Seula prosvjedovalo nekoliko tisuća ljudi u sklopu redovnih prosvjeda koji se održavaju vikendom u tom gradu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara