Džihadisti napuštaju Damask, noćas nastavljena njihova evakuacija

Džihadisti napuštaju Damask, noćas nastavljena njihova evakuacija

Ilustracija: Hina/EPA 

DRUGA skupina džihadista iz Islamske države (IS) evakuirana je u noći iz njihova uporišta u Damasku u skladu sa sporazumom sa sirijskim režimom, izvijestila je danas nevladina organizacija. 
 
Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je jučer da su provedene prve evakuacije džihadista iz kampa za palestinske izbjeglice u Jarmuku i četvrti Tadamun, na jugu Damaska, nakon stupanja na snagu prekida vatre dogovorena s režimom. 
 
Sirijska vlada nije potvrdila da postoji sporazum s IS-om oko evakuacije tih džihadista, već mjesec dana na meti ofenzive prorežimskih snaga, nego je vojni izvor koji citira službena agencija Sana objavio da je u tijeku prekid vatre kako bi se omogućila evakuacija civila iz te zone. 
 
Prekid vatre odnosi se na evakuaciju žena i djece
 
Ako režim uspije ponovno osvojiti zone na jugu Damaska kontrolirat će cijeli glavni grad i okolicu prvi put nakon 2012. 
 
"Druga skupina džihadista izašla je noćas s juga Damaska kako bi se pridružila uporištu pod kontrolom IS-a u pustinjskom području na istoku zemlje", izjavio je direktor Opservatorija Abdel Rahman. 
 
Vojni izvor koji citira Sana kazao je da će prekid vatre započet u nedjelju ostati na snazi do 11 sati te da se odnosi jedino na evakuaciju žena i djece iz zone. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara