Earth Timesov proljetni vodič kroz Hrvatsku: "Ambijent kao iz bajke"

"JEDNA stvar koja vam na putovanju u Hrvatsku sigurno nikad neće nedostajati su iznenađenja", piše Earth Times koji svojim čitateljima preporučuje Lijepu našu kao savršeno odredište za proljetne praznike.

"Kratko stajanje u seoskoj konobi u Bršcu otkriva sve: lokal je pun mještana ispred kojih čekaju zdjele divljih šparoga. Izgleda kao tanjur pun tankih grana, ali okus je fantastičan. Posebni proljetni recept samo je jedan od specijaliteta karakterističnih za šume oko Kvarnerskog zaljeva. A ova taverna također nudi i smještaj. Nakon što vam ugura ključ u ruku, vlasnik će objasniti kako doći do sobe kroz labirint uskih uličica, tipičnih za obalni gradić Opatiju".

Nakon razgledavanja svih gradskih ljepota, kulturne baštine koja oduševljava turiste, slijedi opuštanje u ugodnoj sobi. "Vatra u kaminu uskoro počinje gorjeti, a otvorena je i boca crvenog vina - koja ima duplo bolji okus nakon dana provedenog u razgledavanju Opatije".

"Za razliku od većine obalnih mjesta, ovdje se teško potpuno opustiti. Uvijek postoji iskušenje da odete u daljnje istraživanje mediteranskog duha u gradiću kojim s jedne strane dominiraju skupi hoteli i otmjene vile, a s druge stoljećima stare zgrade", piše Earth Times.

"Svi turisti trebali bi izdvojiti vremena za šetnju uzbrdo prema starom gradu i istražiti stare uličice. Jedna prekrasna vila s prastarim vrtom jedva čeka da je netko otkrije. Sunce, svježe zelenilo procvalo cvijeće - tako izgleda proljeće na cijeloj Istri i Kvarnerskom zaljevu. A što je najbolje od svega, svaki posjetitelj ga može imati samo za sebe".

Idući dan počinje posjetom Cresu, a turiste za početak očekuje Valun, zaselak sa stotinjak stanovnika. "Posjetitelji moraju parkirati svoje automobile izvan gradića i strmim se stubama spustiti prema luci, gdje kristalno plavo more miluje bijelu pješčanu plažu. Nema smisla tražiti hotel u Valunu; smještaj ćete morati naći u privatnom aranžmanu ili se odlučiti za kampiranje."

Sljedeća destinacija je Lošinj, zatim i Krk, a Earth Times svojim posjetiteljima savjetuje da iskoriste priliku za šetnju po prirodi i penjanje po okolnim brdima s kojih puca prekrasan pogled.

Posjet Jadranskoj obali ne bi bio potpun bez obilaska Plitvičkih jezera, UNESCO-ve zaštićene baštine i "jednog od najljepših prirodnih utočišta u Europi".

"Na 38 tisuća hektara protežu se jezera, 78 metara visoki vodopadi i kaskade koji tvore ambijent iz bajke. U kontrastu s kamenitim tlom voda se čini plavo-zelenom, a da je čista dokazuju i brojne ribe koje kroz nju plivaju", zaključuje Earth Times svoj proljetni vodič kroz Hrvatsku. 

J.C.
Foto: Josip Šarić (HR Foto)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara