ECB neće otkupljivati državne obveznice, ali će komercijalnim bankama omogućiti "divljanje"

Foto: AFP

NA DUGOOČEKIVANOJ konferenciji za medije guverner Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi razočarao je investitore kazavši kako su njegove ranije izjave pogrešno interpretirane te da ECB neće masovno kupovati obveznice zemalja u krizi.

To je pokrenulo rasprodaju na europskim burzama, zbog čega su indeksi pali između dva i četiri posto. Ranije se spekuliralo kako ECB možda sprema bailout za Italiju ukoliko se vlade na summitu u Bruxellesu dogovore o proračunskim ograničenjima. Međutim, Draghi je otklonio ovu mogućnost kazavši kako "je postignut dogovor o tome da neće biti izravnog financiranja vlada".

Tako je Draghi "usosio" države koje neće moći računati na neograničeno štampanje novca i otkup dionica, ali je zato povukao poteze koji će razveseliti komercijalne banke. kao prvo, ECB je snizila kamate za 0,25 posto, što znači da danas kamata iznosi samo jedan posto, što je povijesno niska razina kada je u pitanju ECB. To je već drugi put da ECB snižava kamatne stope otkad je Draghi preuzeo kormilo, a teško je očekivati dodatno snižavanje, čak i ako nelikvidnost na tržištu to bude zahtijevala, jer bi strah od inflacije mogao biti veći.

Osim toga, Draghi je najavio kako će od 21. prosinca bankama biti dostupna nova količina kapitala s rokom dospijeća od tri godine, a ECB je uz to smanjio kriterije za prihvatljive kolaterale, kao i količinu gotovinskih rezervi koje banke moraju držati s dva na jedan posto. Na taj način će ECB ublažiti nelikvidnost koja sve jače pogađa banke, ali će im ovim ublaženim mjerama isto tako omogućiti i svojevrsno "divljanje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara