Edward Snowden: Vratit ću se u SAD ako mi mogu jamčiti pravedno suđenje

Edward Snowden: Vratit ću se u SAD ako mi mogu jamčiti pravedno suđenje
Foto: EPA

"POVRATAK u Sjedinjene Države moj je krajnji cilj, ali želim pravedno suđenje", rekao je američki zviždač Edward Snowden u razgovoru koji je danas uoči objave njegovih memoara prenio kanal CBS.

Taj bivši djelatnik američke obavještajne službe NSA optužen je u Sjedinjenim Državama za špijunažu i krađu državnih tajni nakon što je 2013. izbjegao u Rusiju i upozorio na masovni nadzor komunikacija i interneta u svojoj zemlji.

"Želim se vratiti u Sjedinjene Države, to mi je krajnji cilj, ali ne želim provesti ostatak života u zatvoru", rekao je za CBS. "Moj jedini zahtjev je da imam pravedno suđenje."

"Ne tražim privilegije" 

"Ne ispričavam se, ne tražim privilegije", nastavio je optuživši američke vlasti da predviđaju "suđenje druge vrste sa specijalnim procedurama".

"Ne žele da porota razmotri motive koju su me potaknuli na to. Oni samo žele da se razmotri je li moje djelovanje bilo legalno ili nelegalno, a ne pravedno ili loše", rekao je.

"Nije teško naći argumente o mom kršenju zakona", priznao je Snowden, koji smatra da "je to manje zanimljivo". Istaknuo je da bi se porotnici trebali zapitati o posljedicama njegovih akcija i jesu ili one koristile ili naštetile Sjedinjenim Državama.

Snowden je zatražio azil u dvadesetak zemalja, među kojima i u Njemačkoj i Francuskoj, koje su ga odbile iz različitih razloga. "Zanima me kako se nose s reakcijama na moju knjigu", dodao je.

Njegovi memoari bit će sutra objavljeni istovremeno u dvadesetak zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Brazil i Tajvan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara