Egipat blokirao izjavu Vijeća sigurnosti UN-a o pokušaju puča u Turskoj

Egipat blokirao izjavu Vijeća sigurnosti UN-a o pokušaju puča u Turskoj

Foto: FAH

EGIPAT je u subotu blokirao izjavu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja je trebala upozoriti na pokušaj državnog udara u Turskoj, rekli su diplomati.

Nakon konzultacija s Ankarom su Sjedinjene Države predložile u petak izjavu kojom se inzistira na poštivanju demokratski izabrane vlade u Turskoj, na što je Egipat iznio prigovor.

Egipat je jedna od nestalnih članica Vijeća i njegovi odnosi s vladom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana su napeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Erdogan pruža važnu potporu Muslimanskom bratstvu bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Mursija kojeg je vojska svrgnula pod vodstvom generala Abdela Fattaha al-Sissija 2013.

Sukob Turske i Egipta

Od tada Erdogan je često upozoravao na državni udar u Egiptu čime je izazivao bijes Kaira. Tijekom razgovora u Vijeću Egipat je naveo da nije u nadležnosti Vijeća da odredi je li turska vlada demokratski izabrana i tražio je poništenje te napomene, objasnio je jedan diplomat.

Iako su Sjedinjene Države inzistirale, Egipat nije odustao od blokade. U tim uvjetima su SAD odustale od izjave. Takve izjave Vijeća trebaju biti jednoglasno usvojene.

Turska i nekoliko članica Vijeća, među kojima Sjedinjene Države, smatrale su da bi bez te napomene koja eksplicitno podržava tursku vladu, tekst bio preslab. Nacrt izjave je pozivao sve strane u Turskoj na poštivanje demokratski izabrane vlade Turske, na suzdržanost i izbjegavanje nasilja i krvoprolića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara