Egipatska "dvoglava beba" uspješno se oporavlja

EGIPATSKA beba kojoj je prije dva mjeseca kirurškim putem odstranjena glava blizanca, koja je bila spojena na njenu, hrani se normalno, izjavila je Abla el Alfy, savjetnica na pedijatrijskoj intenzivnoj njezi u kairskoj dječjoj bolnici Benha.

Manar Maged rođena je s craniopagusom parasiticusom, vrlo rijetkim defektom u kojem uz lubanju razvijenog blizanca sraste glava nerazvijenog blizanca. Menarin blizanac je bio sposoban smiješiti se i treptati, ali ne i samostalno živjeti.

"Prebačena je na uobičajenu njegu prije dva tjedna i pokazuje znakove poboljšanja, može normalno jesti bez pomoći cijevčica", kazala je Alfy.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njenim riječima, Manarinoj je majci dopušten izravan kontakt s djetetom nakon što su bile odvojene gotovo dva mjeseca nakon operacije izvedene 19. veljače. "Manar se dobro povezala s majkom", kazala je Alfy.

Liječnici tvrde da je Manarin slučaj vrlo rijedak i da je samo preživljavanje operacije veliki uspjeh.

Craniopagus parasiticus se događa kada se embrij počinje razdvajati u identične blizance, ali taj se proces ne dovrši i jedan od spojenih blizanca ne uspije se potpuno razviti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara