Egipatski ministar: Vojska bi mogla intervenirati ako bi "pustolovi" pokušali preuzeti vlast

Foto: AFP

NAJSNAŽNIJA egipatska oporbena skupina Muslimansko bratstvo danas je poručila da će promovirati demokraciju u Egiptu, ali da nema namjeru imati svog kandidata na predsjendičkim izborima.

"Muslimanko bratstvo ne želi vlast. Želimo sudjelovati, ne dominirati. Nećemo imati predsjedničkog kandidata, mi želimo sudjelovati i pomoći, ali ne želimo vlast", rekao je član skupine zadužen za odnose s javnošću Mohamed Morsi.

Također su opovrgnuli da nakon odlaska Hosnija Mubaraka od Egipta namjeravaju stvoriti islamističku državu.

"Odbijamo religijsku državu i nismo odgovorni za govore i priopćenja stranih udruženja. Režim se Muslimanskim bratstvom služio kao strašilom tvrdeći da samo on može čuvati državu, ali to nije istina i režim na taj način ignorira zahtjeve građana", rekao je bivši čelnik parlamentarnog bloka Muslimanskog bratstva Mohamed Katatni.

Radikalna skupina povezana s al-Qaidom pozvala Egipćane na džihad

Skupina se na taj način ogradila od nedavnog priopćenja radikalne skupine povezane s Al-Qaidom koja se naziva Islamistička država Irak i koja je pozvala egipatske prosvjednike na džihad.

Priopćenje se pojavilo u utorak, a egipatskim prosvjednicima poručuje da su se u Egiptu "otvorila vrata mučeništva i tržište džihada u kojima svaki sposoban čovjek mora sudjelovati".

Skupina Egipćanima preporučuje da ignoriraju "neupućeni i varljivi sekularizam, demokraciju i truli poganski nacionalizam". 

Ministar vanjskih poslova: Vojska bi mogla reagirati ako pustolovi pokušaju preuzeti vlast

Ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit kazao je danas kako bi, u slučaju da "pustolovi" pokušaju preuzeti vlast. egipatska vojska mogla bi djelovati kako bi zaštitila nacionalnu sigurnost. "Moramo očuvati Ustav, čak i ako se mijenja, jer to ćezaštititi zemlju od pokušaja nekih pustolova da preuzmu vlast i nadziru proces tranzicije", kazao je u razgovoru za televiziju Al Arabiya, a izjave je prenijela agencija MENA.

Šesnaesti dan prosvjeda u Egiptu

Također je tražio da vladajuća garnitura u pregovore i provođenje reformi uključi i oporbu te da ministarstvo unutarnjih poslova odmah prestane s uhićivanjem, uznemirivanjem, premlaćivanjem i zatvaranjem novinara te političkih aktivista i aktivista za civilno društvo.

SAD je od početka prosvjeda 25. siječnja nekoliko puta zaoštrio retoriku prema Egiptu, da bi je koji dan kasnije redovito ublažio. Takav odnos je prije nekoliko dana kritizirao i egipatski nobelovac koji se tijekom prosvjeda profilirao u relevantnu oporbenu opciju za preuzimanje vlasti Mohamed ElBaradei, rekavši da bi takva nedosljedna politika najveće svjetske velesile mogla dovesti do mnogo krvavijih prosvjeda.

Danas je šesnaesti dan prosvjeda u Egiptu kojim Egipćani prije svega traže odstupanje Hosnija Mubaraka s mjesta predsjednika države. Tisuće ljudi i danas se okupljaju na Trgu Tahrir koji je danima ishodište prosvjeda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara