Egipatski posrednik traži primirje između Izraela i Palestinaca

Egipatski posrednik započeo je u ponedjeljak razgovore s palestinskim čelnicima o prekidu vatre između Izraela i islamskih militanata, ključnim za oživljavanje američkog mirovnog plana.

Dvije glavne militantne frakcije, Hamas i Islamski džihad, ocijenile su da misija egipatskog posrednika Omara Suleimana neće uspjeti bez sigurnosnih jamstava Izraela da neće napadati Palestince.

Suleiman, iznimno poštovan među palestinskim frakcijama, pomogao je da militanti u lipnju proglase jednostrani prekid vatre. Primirje je trajalo dva mjeseca, a zatim je nasilje ponovno izbilo.

"Suleimanov posjet je vrlo značajan, a vrijeme dolaska je ključno za primjenu mirovnog plana", rekao je ministar u palestinskoj vladi Saeb Erekat.

Izraelski premijer Ariel Sharon suočen je u posljednje vrijeme s pojačanim pritiskom javnosti, koja traži da pokuša zaustaviti spiralu nasilja na Bliskom istoku.

Za sada se nezna hoće li se Suleiman, nakon sastanka s premijerom Ahmedom Koreijem i palestinskim predsjednikom Jaserom Arafatom, sastati i s čelnicima militantnih frakcija ili s izraelskim dužnosnicima.

(Hina) bcav br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara