Ejavec na udaru oporbe zbog vikendice u Umagu: "Ucjenjuju li vas hrvatske obavještajne službe?"

Ejavec na udaru oporbe zbog vikendice u Umagu: "Ucjenjuju li vas hrvatske obavještajne službe?"

Foto: FAH

POLEMIKA se u Sloveniji razvila između ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i jednog od čelnika oporbe koji je u svom profilu na Faceboku naveo da bi Erjavec mogao postati predmetom ucjene hrvatskih obavještajnih službi jer u Hrvatskoj ima vikendicu.

Nakon što je parlamentarni zastupnik Matej Tonin preko Facebooka upitao ministra Erjavca ucjenjuju li ga hrvatske obavještajne službe i je li do vikendice u Umagu došao u vrijeme afere Patria, pa je možda stečena iz nekih drugih, a ne osobnih sredstava šef slovenske diplomacije u četvrtak mu je žestoko odgovorio.

"Pozivam ga da svoje tvrdnje dokaže, u suprotnom ću ga smatrati lažljivcem, a kao deklarirani vjernik morao bi govoriti samo istinu", kazao je Erjavec.

Erjavec je naveo da je vikendicu u Umagu kupio 2002. godine, kad nije bio ministar obrane koji je sudski oslobođen krivnje za aferu Patria, te da je nekretninu u susjednoj državi kupio svojim i supruginim novcem koji su sami zaradili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polemika time nije zaključena jer je svoje sumnje da bi Erjavec mogao postati meta ucjene tajnih službi Tonin ponovio i u petak, rekavši da Erjavec pokušava preusmjeriti pozornost na nebitne stvari, a ne odgovara na njegova pitanja.

"Postavio sam mu vrlo jednostavno pitanje, je li do obnove njegove vikendice i procesa nabave oklopnih vozila Patria došlo u isto vrijeme i to zahtijeva vrlo jasan odgovor. Ako je odgovor ne, onda i moje sumnje da bi ga mogle ucjenjivati hrvatske službe otpadaju", kazao je Tonin, te pozvao Erjavca da javno predloži dokumente i račune o kupnji i obnovi svog objekta.

"Vjerujem da će svaka obavještajna služba iskoristiti neki podatak koji joj može dobro poslužiti, osobito to može biti opasno za političara iz druge države koji može postati predmetom pritisaka i iznude", kazao je Tonin, zanijekavši da je informaciju o svojim sumnjama dobio s hrvatske strane.

"Mislim da Erjavčeve riječi da sam lažljivac više govore o njemu samome  nego o meni", dodao je Tonin.

On je parlamentarni zastupnik demokršćanske Nove Slovenije (NSI) koja je zajedno s Janšinom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) u četvrtak u parlament uložila interpelaciju protiv ministra Erjavca, tražeći da mu se izglasuje nepovjerenje, zbog navodnih pogrešaka i nepromišljenih izjava, te zbog navodnog klijentelizma u njegovu ministarstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara