Ejup Ganić ostaje u pritvoru, Srbija najavila zahtjev za njegovo izručenje

Ejup Ganić ostaje u pritvoru, Srbija najavila zahtjev za njegovo izručenje

Tekst: I.Ka. / S.C.H.
Foto: AFP

SUD U VELIKOJ BRITANIJI odbacio je danas poslijepodne zahtjev da se bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, koji je u ponedjeljak uhićen u Londonu pod optužbom za sudjelovanje u ratnom zločinu 1992. godine, pusti na slobodu, te će sljedeće saslušanje pred sudom čekati u pritvoru.

Unatoč činjenici da je kauciju za Ganićevo puštanje na slobodu u iznosu od 200.000 funti osigurala Sanela Jenkins, državljanka BiH udata za bogatog britanskog bankara, sudac Osnovnog suda u Westminsteru Quentin Purdy produžio je pritvor do novog saslušanja pred sudom u Londonu.

Sud nije odobrio kauciju za privremeno puštanje na slobodu uz objašnjenje da se u optužnici navodi ratni zločin kao vrlo ozbiljno i teško krivično djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarajevski Dnevni avaz objavio je večeras da Ejup Ganić nije bio na današnjem ročištu pred sudom, a njegov pravni savjetnik Damir Arnaut novinarima je objasnio da je zbog grubog propusta engleskog pravosuđa, umjesto Ganića, pred vestminsterskog suca greškom doveden drugi čovjek.

Arnaut je dodao i kako britanska pravosudna tijela u ovom slučaju krše i Bečku konvenciju o konzularnim odnosima, jer se Ganić, kako tvrdi, nalazi u potpunoj izolaciji, nema kontakta ni s odvjetnikom, ni sa članovima svoje obitelji, ni s veleposlanicom BiH u Londonu koja ne može do njega, te nema nikakve informacije o svojem slučaju.

I BiH i Srbija traže izručenje Ganića

I BiH i Srbija, koje traže izručenje Ejupa Ganića, očekuju da će njihov zahtjev odobriti službeni London, ali obje strane strahuju od daljnje politizacije tog slučaja i zatezanja odnosa između Sarajeva i Beograda.

Prema saznanjima B92, Srbija će u petak uputiti zahtjev britanskom tužiteljstvu za izručenje Ejupa Ganića. Neizvjesno je hoće li Velikoj Britaniji biti poslana i sva prateća dokumentacija o Ganiću, jer je istraga u tijeku.

Pitanje izručenja Ejupa Ganića dodatno je zakompliciralo odnose dviju zemalja. Naime, između Srbije i BiH otvoreno je nekoliko spornih pitanja među kojima su Deklaracija srpskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, "Dodikov referendum" u Republici Srpskoj i sve glasniji zahtjevi za revizijom Daytonskog sporazuma.

Podsjetimo, nekadašnjeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića priveli su u ponedjeljak na londonskom aerodromu Heathrow kada je namjeravao napustiti Veliku Britaniju. Ganića su zadržali na osnovi zahtjeva za izručenje iz Srbije, a kako javljaju britanski mediji, bivši član Predsjedništva BiH danas je priveden pred suca u Westminsteru. Naime, MUP Srbije raspisao je početkom 2009. prema nalogu istražnog suca tjeralice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u svibnju 1992.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara