EK ne isključuje mogućnost iznimki pri snižavanju pristojbi za roaming

SMJERNICA EU o sniženju pristojbi za uslugu roaminga u mobilnoj telefoniji mogla bi biti dodatno razvodnjena nakon što je Bruxelles signalizirao da je spreman prihvatiti i određene iznimke.

Aktualni nacrt smjernice EU predviđa pojeftinjenje usluge roaminga do 70 posto. Novi prijedlozi omogućili bi operaterima da prekorače planirane gornje granice pristojbi roaminga u EU ako u paketu pristojbi u matičnoj zemlji ili u nekoliko biranih zemalja nude posebno niske pristojbe.

"Ako zakonodavci (Europski parlament i članice EU) to žele, naš prijedlog sadrži dovoljno labavih mjesta koja to omogućuju", naglasio je na rubu Europskog foruma Alpbach predstojnik kabineta povjerenice EU za telekomunikacije i informatičko društvo Viviane Reding Rudolf Strohmeier.

On je naglasio da će, "ako se kristalizira odgovarajuća većina", mobilni operateri i dalje imati odriješene ruke za kreativne poslovne modele.

Nadalje, Komisija će svojim prijedlogom drastično sniziti i cijene u veleprodaji, koje operateri zaračunavaju jedni drugima za uslugu roaminga. "Time se smanjuju i troškovi operatera koji tada neće više ni imati potreba za visokim cijenama", zaključuje Strohmeier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Bruxelles je dopuštenim 30-postotnim poskupljenjem pristojbi koje plaća krajnji korisnik a dodaju se veleprodajnim cijenama bio velikodušniji no što su neki u EP-u priželjkivali, tvrdi predstojnik kabineta povjerenice EU.

"Kritičari su tvrdili da je 30 posto previše velikodušno. EP će možda nacrt smjernice još više nagnuti u korist krajnjeg korisnika", upozorio je Strohmeier.

Po dosadašnjim prijedlozima Europske komisije, za pozive iz EU inozemstva u matičnu članicu EU trebalo bi u prvoj fazi vrijediti ograničenje od oko 59 centi, PDV uključen, dok bi za lokalne pozive u EU inozemstvu vrijedilo ograničenje od točno 40 centi po minuti. Pasivne pristojbe trebale bi biti ograničene na maksimalno 20 centi, pri čemu bi se navedena ograničenja sljedećih godina trebala kontinuirano smanjivati budući da će se orijentirati prema troškovima operatera.

U Komisiji se nadaju da će Europski parlament do kraja jeseni podastrti svoje izvješće o prijedlogu smjernice kako bi se u prvih šest mjeseci 2007. konačno donijela i konačna odluka a ograničenja pristojbi stupila na snagu najkasnije 2008.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara