Ekskluzivno: Fotografija Mesića na primopredaji "ukradenih" automobila

STJEPAN MESIĆ je tada, u proljeće 1993. godine, bio predsjednik Sabora, a na fotografiji ispred zgrade Hrvatskog sabora se rukuje s Mirkom Ljubičićem Švepsom. Radi se o svečanoj primopredaji automobila kupljenih u Muenchenu za vojsku, novcem Ministarstva vanjskih poslova.

> Vice Vukojević kazneno prijavio Mesića zbog krađe novca za obranu i ratnu siročad

> Vukojevićev odvjetnik: Ne tvrdim da Šveps laže, ali mi bismo radije dokumentaciju umjesto fotografije!

Iza dvojca se nalaze BMW 520 i Opel Kadet, za koje bivši sudac Ustavnog suda Vice Vukojević tvrdi da im se izgubio trag nakon što su kupljeni novcem Ministarstva vanjskih poslova uzetom iz konzulata u Muenchenu.

"Pokraj BMW-a stajala je i Opel Omega nabavljena u Muenchenu. Radi se o tri automobila uredno kupljena za oko 30 tisuća njemačkih maraka. Vojsci su hitno trebali bolji automobili, i trebalo ih je uvesti sa čistim papirima iz inozemstva", tvrdi Ljubičić, koji je tada, kaže, bio zaposlenik Vojne pošte, a danas je magistar političkih znanosti zaposlen u zagrebačkom Vodovodu i odvodnji.

Ističe da je hitnost bio razlog zašto nabavka nije išla preko Ministarstva obrane. Tri vozila za čiju sudbinu Šveps kaže da pouzdano zna, kupili su djelatnici konzulata u Muenchenu, odakle su se uputili prema hrvatskoj granici.

Oslobođeni carine i registrirani

"Dovezeni na hrvatsku granicu, stavljene su im tablice i uredno su prijavljeni Carini. Carina je donijela odluku da se oslobađaju od plaćanja, s obzirom da su namijenjeni MORH-u. Vozila su zatim uredno registrirana na vojnu poštu 3038 Hrvatske vojske, odnosno stavljene su im vojne, CO tablice", kaže Ljubičić i dodaje da je sam vozio Opel Omegu koja se na slici koju nam je ustupio ne vidi, no kaže da je nosila registracijsku oznaku HV-444-RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava da je ova fotografija dokaz da novac koji spominje Vice Vukojević nije otišao za kupnju osobnih automobila, nego da su vozila pripala vojsci - što je i bila namjera njihove kupovine preko konzulata.

"Na fotografiji se vidi da su registracije u redu, a i tko bi se slikao pokraj ukradenih automobila?", pita Šveps, kojemu nije jasna računica Vice Vukojevića koji je pokrenuo tužbu, iako se ne želi upuštati u komentare.

Što je s ostatkom novca?

Za Mercedes 200 u koji je utrošeno 53 tisuće njemačkih maraka, dakle gotovo dva puta više nego za spomenuta tri vozila, kaže da ne zna gdje su završili, i da nije imao nikakve veze s njima.

Ljubičiću nije poznato ni zašto je bivši hrvatski konzul u Muenchenu Vladimir Sokolić Mesiću predao 5,5  tisuća eura koje je Kulturna zajednica Ingolstadta dala u gotovini za ratnu siroričad u Hrvatskoj.

Predsjednik Mesić izbjegao je jučer susret sa novinarima na Pantovčaku, a ni danas nije stigao komentar na optužbe bivšeg ustavnog suca.

No, moguće je i da je za slučaj nastupila zastara, pošto su se kaznena djela za koje ih tereti Vukojević dogodila 1993., a zastara nastupa nakon deset godina. Županijski sud bi trebao donijeti odluku je li prijava utemeljena i hoće li postupiti protiv Mesića.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara