Eksplozija kod egipatskih piramida: Stradao turistički bus, 17 ozlijeđenih

Eksplozija kod egipatskih piramida: Stradao turistički bus, 17 ozlijeđenih
Foto: EPA

NAJMANJE je 17 osoba, među kojima su državljani Egipta i Južnoafričke Republike, ozlijeđeno u bombaškom napadu na turistički autobus blizu piramida u Gizi, izvijestili su policija i liječnici. 

Većina ozlijeđenih su strani turisti, a mrtvih nema, kazali su.

Eksplozivna naprava je detonirana u blizini novoga muzeja egipatskih starina smještenog u podnožju piramida dok je turistički autobus kružio Gizom.

Na AFP-ovim snimkama napravljenim nedugo nakon eksplozije vide se automobil plave boje s razbijenim prozorima i bijeli autobus s razbijenim prozorima i oštećenim stražnjim dijelom. 

"Eksplozivna naprava razbila je prozore autobusa koji je prevozio 25 južnoafričkih turista, ali i automobila s četvoricom Egipćana. Putnici iz obaju vozila lakše su ozlijeđeni te im je pružena liječnička pomoć", rekao je AFP-u pripadnik snaga sigurnosti.

Sličan incident dogodio se u prosincu

U prosincu se dogodio sličan incident. Troje vijetnamskih turista i egipatski vodič poginuli su, a najmanje još 10 ljudi je ozlijeđeno kada je bomba, postavljena pored ceste, eksplodirala blizu njihovog turističkog autobusa manje od četiri kilometra od piramida u Gizi. 

Nedjeljni napad uslijedio je nešto više od mjesec dana prije početka Afričkoga kupa nacija koji će se od 21. do 20. srpnja održati u Egiptu. 

Na turizam, ključan za egipatsko gospodarstvo, iznimno se loše odražavaju politička nestabilnost u zemlji i napadi koji su uslijedili nakon pobune 2011. protiv predsjednika Hosnija Mubaraka. Pobuna je završila njegovim svrgavanjem nakon 30 godina na vlasti.

S 14,7 milijuna u 2010. broj turista je u 2016. pao na 5,3 milijuna. No turizam se u 2017. postupno oporavio pa je te godine evidentirano 8,3 milijuna stranih posjetitelja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara