Eksplozija pokraj granice Irske i Sjeverne Irske, sumnja se da su meta policajci

Eksplozija pokraj granice Irske i Sjeverne Irske, sumnja se da su meta policajci
Screenshot: Sky News

POKRAJ granice Irske i Sjeverne Irske danas je eksplodirala naprava, a policija tvrdi da je riječ o pokušaju ubojstva njihovih službenika koji su istraživali incident koji se dogodio ranije, javlja Reuters.

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za eksploziju nedaleko od prometne ceste u okrugu Fermanagh, blizu mjesta gdje su policijski službenici istraživali sumnjivu napravu otkrivenu u subotu.

U posljednje vrijeme porastao broj napada na policajce

Inače, u posljednje vrijeme porastao je broj napada na policajce u Sjevernoj Irskoj, a odgovornost su preuzimale militantne grupe koje se protive britanskoj vladavini i miru postignutom 1998. godine nakon kojeg je završio period od tri desetljeća nasilja. Policije s obje strane granice strahuju da bi moglo biti sve više napada ako se ponovno uspostave granice nakon Brexita.

“Ove godine imali smo šest pokušaja ubojstava policajaca”

Zamjenik šefa policije Sjeverne Irske Stephen Martin rekao je da nema informacija o tome da je današnji napad vezan za Brexit. 

“Ove godine imali smo šest pokušaja ubojstava policajaca”, izjavio je Martin te dodao kako je vrijeme da razmisle o tome u kakvoj vrsti društva žele živjeti. Dodao je i kako mnogi osjećaju da se stvaraju napetosti i da počinje slabjeti napredak koji je bio postignut.

Premijer Boris Johnson izjavio je da će Velika Britanija izaći iz Europske unije 31. listopada neovisno o tome hoće li se postići dogovor o tranziciji. Granica između Sjeverne Irske i Irske koja će ostati jedina zemljana granica s Europskom unijom, i dalje ostaje najsporniji dio pregovora.

Policija smatra da iza napada stoje Continuity IRA ili New IRA

Iz policije su izjavili kako sumnjaju da iza današnjeg napada stoji neka od dvije male militantne grupe - Continuity IRA i New IRA koje su već preuzimale odgovornost za slične napade. 

Policija smatra da i iza još jednog neuspješnog napada koji se dogodio prošli mjesec u Craigavonu te bombe koja je otkrivena ispod policijskog auta u lipnju stoje militantne grupe.

Osim toga, u travnju je tijekom nemira u Londonderryju pripadnik New IRA-e upucao i ubio novinarku Lyru McKee.

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da nema opravdanja za ovakve "kukavičke akcije'', dok je britanski premijer Sjeverne Irske Julian Smith izjavio da pomno prati razvoj događaja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara