EKSTRAVAGANTNA IZVEDBA "CARMEN" ZA NOVE OBOŽAVATELJE

Producenti s 15 milijuna dolara ulaze u okladu da će Ciganka Carmen, jedna od omiljenih junakinja opere, privući nove obožavatelje operi ekstravagantnom novom produkcijom na ulicama njezina rodnog grada. L

Svjetski poznati skladatelj, redatelj nominiran za Oscara te ekipa međunarodnih zvijezda - oboružani značajnim proračunom - rade na tome da se ponosnu zvijezdu tvornice cigara iz opere "Carmen" Georgesa Bizeta vrati u Sevillu, grad u kojem je smješten najveći dio radnje opere.

Priča o ljubavi osuđenoj na propast bit će predstavljena na ulicama i trgovima grada, s vrhuncem u areni za borbu s bikovima Maestranza, u kojoj vojnik-ljubavnik ubija Carmen u napadu ljubomore zbog toreadora u kojeg je njegova draga zaljubljena.

Spektaklu će moći prisustvovati oko 4000 gledatelja koje će se od jednog do drugog čina voziti na kočijama ili hodati kamenom popločanim ulicama.

"Publika će zapravo sudjelovati u operi poput glumaca i samih pjevača", rekao je Lorin Maazel, glazbeni ravnatelj Njujorškog filharmonijskog orkestra i dirigent "Carmen", dodajući da on uživa u "predstavljanju glazbe na drukčiji način".

Projekt je osmislio Michael Ecker, čija tvrtka "Opera na originalnoj lokaciji" postavlja opere na mjestima gdje je smještena radnja pa je tako uspio dovesti "Turandot" u Zabranjeni grad.

Inspiriran radom na produkciji "Aide" u Luksoru, ovakve projekte vidi kao način da se opera približi novoj publici naviknutoj na pop koncerte.

Deset izvedbi "Carmen", koje su predviđene za rujan iduće godine kao sastavni dio Seviljskog međunarodnog glazbenog festivala, režirat će španjolski redatelj Carlos Saura, a glavne uloge su namijenjene mezzosopranistici Denyce Graves kao Carmen i tenoru Neilu Shicoffu kao Don Joseu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema riječima Maazela, koji je "Carmen" dirigirao više od 45 puta, radi se o operi za svačiji ukus.

Nedavna filmska verzija s ljepoticom iz Seville Paz Vega u ulozi misteriozne, okrutne i seksi Carmen podsjetila je na snagu priče i bez Bizetove glazbe.

No treba podsjetiti da skladateljev recept za strast, ljubomoru, ljepotu i smrt, koji se temelji na knjizi francuskog pisca Prospera Merimeea, nije imao značajniji uspjeh prilikom premijere 1875. godine.

Opera je doživjela neuspjeh i to s razlogom. "Originalna verzija imala je sate i sate prizora s izgovorenim tekstom", podsjeća Maazel.

Opera je počela dobivati na popularnosti kad su izbačeni ili uglazbljeni neki govorni dijelovi.

Danas postoji niz plesnih i kazališnih verzija, deseci filmova o Carmen, a priča o Ciganki postala je poznata čak i onima koji nikada nisu vidjeli operu.

Ecker i njegov tim nadaju se da će se povratkom Carmen u Sevillu pomoći obožavateljima odvažne heroine da zavole umjetnički oblik koji ju je proslavio.

(Hina) dš bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara