Ekstremni desničar je glavni favorit za predsjednika Brazila, malo mu nedostaje

Ekstremni desničar je glavni favorit za predsjednika Brazila, malo mu nedostaje
Foto: Hina/ EPA

GLAVNI politički savjetnik brazilskog krajnje desnog kandidata za predsjednika Jaira Bolsonara rekao je da će pokušati sklopiti saveze s pojedinim zastupnicima kako bi osigurao pobjedu u drugom krugu tog bivšeg vojnog časnika. 

Zastupnik Onyx Lorenzoni podsjetio je na Bolsonarovo obećanje borbe protiv sustavnih nemoralnih protuusluga čelnika stranaka koji su optuženi za raširenu korupciju i koji su se u prošlosti štitili od optužnica u zamjenu za legislativnu podršku.

Kazao je kako Bolsonarov tim kroz to obećanje cilja na pojedinačne zastupnike u strankama koje se protive Radničkoj partiji (PT) i njezinom predsjedničkom kandidatu Fernandu Haddadu. Među njima su i članovi stranaka koje još ne podržavaju Bolsonara. 

Imao 46 posto u prvom krugu

On je na prvom krugu u izborima odnio 46 posto glasova u odnosu na Haddada koji je dobio 29 posto. Drugi krug izbora održat će se 28. listopada. 

"Razgovarat ćemo s bilo kime tko sada želi razgovarati s nama, što je zanimljivo jer mnogi od njih nisu to htjeli prije prvog kruga", istaknuo je Lorenzoni. 

Izrazio je uvjerenost da će Bolsonaro lako pobijediti u drugom krugu jer mnogi od onih koji su u nedjelju glasali za druge kandidate žele blokirati povratak na vlast PT-a koji je imao predsjednika od 2003. do 2016. godine. 

Bolsonaro je stekao popularnost sloveći kao kandidat koji ima najveće šanse zaustaviti korupciju brazilske politike nakon što je tu državu pogodio jedan od najvećih korupcijskih skandala na svijetu u kojem je pao i bivši predsjednik Lula da Silva iz PT-a, ranije jedan od najvećih favorita za predsjedničke izbore. 

Kontroverzni stavovi

No Bolsonarova žestoka protudemokratska retorika, njegov stav da već nasilna brazilska policija treba ubiti što više kriminalaca i njegove konzervativne izjave o homoseksualcima i ženama razljutile su velik broj glasača. 

Ako Bolsonaro pobijedi imat će lagan put za uvođenje svojih društveno konzervativnih i ekonomski liberalnih reformi kroz kongres. 

Sastav tog tijela također je biran u nedjelju, a Bolsonarova nekad malena Socijalno-liberalna stranka (PSL) nakon glasovanja je postala druga najveća snaga u tom tijelu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara