Elon Musk skupio novac za masovnu proizvodnju auta o kojem bruji cijeli svijet

Elon Musk skupio novac za masovnu proizvodnju auta o kojem bruji cijeli svijet

Foto: Twitter/Elon Musk

NAJVEĆI svjetski proizvođač električnih vozila Tesla Motors, u vlasništvu poduzetnika i vizionara Elona Muska, u petak je prodao 1,8 milijardi dolara neosiguranih obveznica, ušavši time uspješno po prvi put na tržište tzv. junk obveznica te osiguravši potrebna sredstva za ulaganje u proizvodnju svog Modela 3 sedan.

>> Ovakav auto niste vidjeli: Zavirite u unutrašnjost Teslinog Modela 3


>> STIGAO JE TESLA MODEL 3 "Ovaj automobil sve mijenja, cijeli svijet će ga željeti"


Tesla je te, za ulagače visokorizične obveznice koje im daju visoki prinos, prodao uz prinos od 5,3 posto, s rokom dospijeća za 8 godina. Zbog snažne potražnje kompanija je povećala prvotno planirano izdanje od 1,5 milijardi eura, a i prinos je blago povećan u odnosu na planiranih 5,25 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planira proizvesti pola milijuna auta u godinu dana


Tako prikupljeni kapital Tesli će pomoći u financiranju proizvodnje Modela 3 vozila, kojih planira od iduće goine proizvoditi 500.000, otprilike šest puta više nego u 2016. godini.

Nedavno je Tesla objavio da ima 455.000 prednarudžbi za Model 3, čija je osnovna cijena 35.000 dolara te da za taj sedan bilježi u prosjeku dnevno 1.800 rezervacija.

Dosad je Tesla prikupljao svježi kapital putem ponude dionica i konvertibilnih obveznica, koje se s vremenom mogu konvertirati u dionice. U ožujku ove godine kompanija je prikupila 1,4 milijarde dolara prodajom konvertibilnih obveznica.

Od početka godine dionica Tesle poskupjela je 67 posto, čime je podignuta tržišna vrijednost kompanije na otprilike 60 milijardi dolara, iznad vrijednosti General Motorsa i Ford Motorsa, unatoč tome što Tesla još nije poslovao s dobiti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara