EPIDEMIJA HEPATITISA U DARFURU ZBOG NEČISTE VODE

Epidemija hepatitisa u izbjegličkim kampovima pokazuje da su prognanici iz Darfura izloženi sve većem riziku obolijevanja zbog nehigijenskih uvjeta, objavile su zdravstvene agencije.

Epidemija hepatitisa E, koji se ne može liječiti antibioticima niti spriječiti cijepljenjem, pojavljuje se u ranom kišnom razdoblju i prethodi epidemijama drugih bolesti s puno ozbiljnijim posljedicama, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i udruga Liječnici bez granica.

"Riječ je o epidemiji hepatitisa E, koja pokazuje da su nužni bolji sanitarni uvjeti i lakši pristup pitkoj vodi. Moramo poboljšati sustav nadzora kako bismo u što ranijoj fazi otkrili druge epidemije", rekla je glasnogovornica WHO-a Fadela Chaib.

Hepatitis E, koji se javlja zbog nečiste vode i hrane, najčešće napada osobe u dobi od 15 do 40 godina, a od njega umire pet posto oboljelih. Osobito je opasan za trudnice.

Humanitarci su upozorili na mogućnost epidemija kolere, dizenterije i malarije u Darfuru, gdje je zbog sukoba prognano više od milijun stanovnika.

(Hina) xbcav ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara