Epidemija kolere u Kamerunu ubila već 300 ljudi, zaraza se proširila i na Nigeriju

Foto: AFP / Ilustracija

KOLERA je u Kamerunu odnijela već 297 života, potvrdile su zdravstvene vlasti u toj zemlji, a bolest se širi i u susjednu Nigeriju.

Prema izjavi dr. Erica Mintza iz kamerunskog ureda svjetskog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti i epidemiologiju, u zemlji je registrirano oko 3.000 oboljelih od kolere, te da je stopa smrtnosti vrlo velika. U normalnim uvjetima stopa smrtnosti od kolere je manja od jedan posto, tvrdi dr. Mintz, no zbog loših uvjeta života i nedostupnosti medicinske pomoći u Kamerunu taj postotak raste na gotovo 10 posto, a u nekim dijelovima zemlje je i značajno veći.

Naime, više od 70 posto stanovnika koji žive na sjeveru zemlje, u blizini granice sa Čadom i Nigerijom, nema dostupnu pitku vodu, a nedavne poplave samo su pogoršale ionako lošu situaciju. U tom dijelu Kameruna živi oko pet milijuna ljudi, a upravo je to područje najteže pogođeno zarazom.

Na sjeveru zemlje veliki broj ljudi slobodno prelazi granicu prema Nigeriji i ostalim susjednim zemljama, stoga širenje zaraze ne te zemlje nije iznenađujuće, tvrdi dr. Mintz. UNICEF je u to područje već poslao dodatne količine hrane, tablete za dezinfekciju vode, medicinsku opremu i lijekove, nastojeći zaštititi djecu koja su u ovoj situaciji najugroženija.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara