EPISKOP SPC NAKON 24 SATA PUŠTEN IZ PRITVORA MAKEDONSKOG MUP-A

Nakon 24 sata provedenih u pritvoru u makedonskoj policiji u Bitolju, episkop Srpske pravoslavne crkve Jovan Vraniškovski i skupina svećenika i monahinja, uhićenih u nedjelju, pušteni su u ponedjeljak na slobodu, a protiv vladike je podnesena kaznena prijava zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti, javio je u ponedjeljak Radio B92.

Prema riječima očevidaca, episkop Jovan i ostali privedeni - njih 50-ak - uhićeni su u nedjelju zato što je vjerska služba služena u stanu episkopa, a u Makedoniji je zakonom zabranjeno služenje vjerske službe izvan vjerskih objekata.

Vladiku Jovana Srpska pravoslavna crkva postavila je za episkopa Ohridske arhiepiskopije prije nekoliko mjeseci, kao i još dvojicu, također uhićenih, mitropolita SPC u Makedoniji, protiv kojih je policija podnijela kaznenu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpska pravoslavna crkva kanonski ne priznaje Makedonsku pravoslavnu crkvu od 1967. godine, kad je ta crkva proglasila autokefalnost. Makedonska pravoslavna crkva osporila je ranije pravo Vraniševskom da drži bogoslužje u Makedoniji.

(Hina) ttag br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara