Erdogan: Napad na gospodarstvo je kao napad na zastavu, žele Tursku na koljenima

Erdogan: Napad na gospodarstvo je kao napad na zastavu, žele Tursku na koljenima
Foto: EPA

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je napad na tursko gospodarstvo poput napada na zastavu ili prava na molitvu, uslijed pada vrijednosti turske lire i ususret velikom muslimanskom blagdanu.

Na unaprijed snimljenom obraćanju ususret četverodnevnom Kurban-bajramu, koji počinje u utorak, prkosni Erdogan rekao je da kriza valute ima cilj "dovesti Tursku i njen narod na koljena".

Turska lira izgubila je 40 posto vrijednosti od početka godine, uslijed zabrinutosti zbog Erdoganova utjecaja na monetarnu politiku i produbljivanja sukoba sa Sjedinjenim Državama. Kriza s turskom lirom utjecala je posljednjih tjedana i na vrijednost drugih valuta zemalja u razvoju.

"Napad na naše gospodarstvo nije drugačiji od napada na poziv za molitvu i našu zastavu. Cilj je isti. Cilj je dovesti Tursku i turski narod na koljena, zarobiti ih", naglasio je Erdogan u obraćanju na televiziji.

"Oni koji misle da će Turska popustiti na tečaju valuta, uskoro će vidjeti kako su u krivu", dodao je.

Erdogan nije imenovao države ili institucije koje smatra krivima, no prethodno je za pad vrijednosti valute optužio tajanstvene "kamatne lobije", zapadnjačke rejting agencije i financijaše.

Napadnuta američka ambasada

U vrijeme loših odnosa Ankare i Washingtona, nekoliko hitaca bilo je ispaljeno iz jurećeg automobila u ponedjeljak na američku ambasadu u turskom glavnom gradu, na sreću, bez žrtava.

Turski sud je u petak odbio zahtjev za pomilovanje američkog pastora Andrewa Brunsona, optuženog za umiješanost u neuspjeli pokušaj državnog udara u Turskoj prije dvije godine. Ta je sudska odluka razljutila američkog predsjednika Donalda Trumpa koji kaže kako SAD neće "sjedeći" promatrati suđenje.

Brunson je inače kršćanski misionar iz Sjeverne Karoline koji živi u Turskoj već dvadeset godina, a postao je glavna tema sukoba Washingtona i Ankare.

Turska lira od petka je oslabjela u odnosu na dolar sa 6,01 na 6,09, a rejting-agencije Moody's i Standard & Poor's dodatno su srezale turski gospodarski rejting na razinu "smeća".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara