Erdogan: Saudijci moraju razjasniti tko je poslao Khashoggijeve ubojice

Erdogan: Saudijci moraju razjasniti tko je poslao Khashoggijeve ubojice
Foto: EPA

GLAVNI državni odvjetnik Saudijske Arabije mora razjasniti tko je poslao petnaesteročlani tim u Istanbul kako bi ubio saudijskog disidenta, novinara Jamala Khashoggija, rekao je turski predsjednik.

Saudijski glavni državni odvjetnik Saud al-Mojeb u Istanbulu je od ponedjeljka te se dva puta sastao s glavnim tužiteljem Istanbula Irfanom Fidanom, koji vodi istragu o Khashoggijevoj smrti.

Al-Mojeb je posjetio saudijsko veleposlanstvo u kojem je Khashoggi ubijen te veleposlanikovu rezidenciju, navode turski državni mediji.

Tko je poslao tim?

"Tko je poslao petnaesteročlani tim ovamo? Kao saudijski glavni državni odvjetnik morate to istražiti i razjasniti", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima u parlamentu te dodao kako Rijad mora saznati koji je od 18 osumnjičenika, uhićenih u Saudijskoj Arabiji, Khashoggijev ubojica.

Turski sigurnosni izvori tvrde da je 15-člani tim ubojica, od kojih su mnogi saudijski obavještajni operativci, doletio u Istanbul nekoliko sati prije Khashoggijeve smrti.

Slučaj se konačno mora riješiti, rekao je Erdogan dodavši da nema smisla odugovlačiti i štititi određene ljude.

Identitet suradnika

Rijad također mora otkriti identitet lokalnog suradnika, izjavio je turski predsjednik.

Khashoggi (59) je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada kako bi dobio dokumente za svoje predstojeće vjenčanje, ali iz konzulata nije izašao.

Saudijska Arabija je u početku nijekala upletenost u Khashoggijev nestanak, ali je naknadno rekla da je ubijen. Uhitili su 18 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara