Erdogan zaprijetio Europi: Poslat ćemo vam 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica

Erdogan zaprijetio Europi: Poslat ćemo vam 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica
Foto: EPA

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan danas je izjavio kako će u Europu poslati 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica koji se nalaze u Turskoj ako europske zemlje proglase tursku vojnu intervenciju u Siriji okupacijom, prenosi Reuters.
 
"Otvorit ćemo vrata i poslati vam 3,6 milijuna izbjeglica", rekao je Erdogan u govoru zastupnicima svoje Stranke pravde i razvoja (AK stranka).

Naljutila ga izjava Europske unije

Čelnika Turske naljutila je izjava Europske unije u kojoj je ona pozvala tu zemlju "da prekine jednostrane vojne akcije", ističući kako plan Ankare za "sigurnu zonu" neće "zadovoljiti međunarodne kriterije za povratak izbjeglica kako je to utvrdio UNHCR".

"Neprihvatljiv je bilo kakav pokušaj demografske promjene. EU neće pružiti pomoć ili dati podršku u područjima gdje se zanemaruju prava lokalnog stanovništva", dodaje se u izjavi.

"Ubijeno 109 terorista"

EU se ovom izjavom pridružio drugim zemljama i organizacijama u osudi turskog vojnog napada u Siriji koji je započeo u srijedu i u kojem je do sada stradalo najmanje osam civila, uključujući dvoje djece, piše The Independent.

Erdogan tvrdi kako ovom vojnom operacijom brani teritorijalni integritet Sirije suprotstavljajući se kurdskoj kontroli na sjeveroistoku zemlje.

U govoru pred zastupnicima dodao je kako je do sada "ubijeno 109 terorista".

"Nisu iskreni, samo pričaju"

Erdogan je izjavio da su "neiskreni" oni koji se protive turskim aktivnostima, aludirajući pritom na Europsku uniju, Saudijsku Arabiju i Egipat koji su se usprotivili vojnoj operaciji. Također je zaprijetio da će pustiti sirijske izbjeglice prema Europi ako članice EU-a opišu napredovanje turskih snaga kao okupaciju. "Nisu iskreni, samo pričaju", rekao je Erdogan. "Za razliku od njih, mi nešto poduzimamo", rekao je turski predsjednik. 

Pritok migranata iz Turske u Europu znatno je smanjen zahvaljujući sporazumu između Ankare i EU-a 2016. godine.

Europske zemlje su snažno kritizirale Tursku zbog pokretanja vojne operacije protiv kurdske milicije (YPG) u Siriji, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, dok ih zapadne zemlje podržavaju zbog borbe protiv džihadista Islamske države. 

"Nikada niste bili iskreni. Sada govorite da ćete blokirati tri milijarde eura koje ste obećali Turskoj. Jeste li nam ikada ispunili dano obećanje? Niste", poručio je Erdogan Uniji.

"Uz Božju pomoć ćemo nastaviti naše putovanje, ali ćemo i otvoriti vrata migrantima", zaprijetio je turski predsjednik.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara