Erekat: Uskoro summit Sharona i Abasa

Izraelski i palestinski dužnosnici održali su u srijedu početni krug diplomatskih pregovora na visokoj razini, prvi takve vrste u posljednje dvije godine, te će se idući tjedan ponovno sastati kako bi se pripremili za predstojeći summit izraelskog premijera Ariela Sharona i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, izvijestili su u srijedu službeni izvori.

"Sastanak je prošao u dobroj i konstruktivnoj atmosferi. Odlučili smo se sastati idući tjedan kako bismo nastavili s pripremama za summit, no za sada još nismo donijeli odluku o točnome datumu njegov održavanja", rekao je novinarima glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.

Bit će to prvi sastanak na vrhu između izraelskog premijera Ariela Sharona i novog palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, od njegova stupanja na novu dužnost. Promatrači, a i cijela međunarodna zajednica nadaju se da bi se konačno mogli postići neki pomaci u mirovnim nastojanjima na Bliskom istoku.

Današnji sastanak glavnog Sharonovog diplomatskog savjetnika Dova Weisglassa i Erekata označili su obnovu takvih kontakata, prekinutih 2003. godine.

"Danas smo razgovarali o nizu političkih i sigurnosnih pitanja te o pripremama za summit između predsjednika Abasa i premijera Sharona", rekao je Erekat za Reuters nakon sastanka.

(Hina) xmh ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara