"Eurozonu očekuje zimska recesija, moglo bi biti novih zahtjeva za bailoutom"

Foto: AFP

"EUROZONU očekuje vrlo blijeda zima, a blaga recesija sigurno će se zadržati kroz čitavu prvu polovicu naredne godine", ocijenila je revizorska firma Ernst & Young.

Prema njihovom izračunu, eurozona će u cijeloj 2012. godini zabilježiti neznatan rast od 0,1 posto. Istovremeno, smatraju kako su vrlo male šanse da će nezaposlenost u eurozoni pasti ispod deset posto.

Najgore će, kako se moglo i očekivati, biti u Grčkoj, koja je na "dobrom" putu da zabilježi najgoru godinu ikad. Premijer Lucas Papademos jučer je upozorio kako je prognozirani ekonomski pad od 5,5 posto preoptimističan te da bi situacija lako mogla biti gora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kompaniji Ernst & Young smatraju kako pakt u fiskalnoj uniji i strožoj proračunskoj disciplini neće biti dovoljan da spriječi još neke zemlje od zahtjeva za bailoutom. "Reforme dogovorene u Bruxellesu označavaju korak naprijed u dobrom smjeru, ali tržište ne mora nužno pozitivno reagirati na to. Investitori su još uvijek skeptični prema odlučnosti europskih vlada da potrebne reforme provedu dovoljno brzo", priopćila je revizorska firma.

"Oblak nesigurnosti koji se nadvija nad eurozonom imat će obeshrabrujući utjecaj na europske kompanije da se upuštaju u dugoročne investicije i da zapošljavaju nove ljude", kazao je Mark Otty iz Ernst & Younga.

Bolje dane za eurozonu vide u 2013. godini, za koju predviđaju ekonomski rast između 1,5 i dva posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara