Što je to imunološka putovnica? Estonija ih je počela testirati

Što je to imunološka putovnica? Estonija ih je počela testirati
Foto: EPA

ESTONIJA je počela s testiranjem jedne od prvih imunoloških putovnica, koju je osmislio tim koji uključuje i osnivače globalnih startup kompanija Transferwise i Bolt, zbog sigurnijeg povratka na radna mjesta poslije karantene uzrokovane koronavirusom.

Imunološka putovnica skuplja podatke i omogućuje ljudima da dijele svoj imunološki status s trećom osobom, poput poslodavca, koristeći privremeni QR-kod koji se generira nakon digitalne provjere identiteta.

"Imunološka putovnica trebala bi umanjiti strahove i stimulirati društva diljem svijeta da uslijed pandemije nastave sa svojim životima", rekao je Taavet Hinrikus, osnivač Transferwisea i član nevladine organizacije Back to Work koja je razvila putovnicu.

Mnoge zemlje i poslodavci žure s razvojem aplikacija za pronalazak kontakata oboljelih od virusa.

Uz tehnološke poduzetnike, Back to Work uključuje lokalne medicinske stručnjake i državne službenike. Hoteli lanca Radisson i proizvođač hrane PRFoods među prvim su tvrtkama koje su počele s testiranjem putovnica.

"Tražimo svako rješenje da vratimo svoje zaposlenike natrag na posao i goste u svoje hotele", rekao je Kaido Ojaperv, CEO hotela Radisson Blu Sky u Tallinnu.

Estonija, koja dosad ima zabilježena 64 smrtna slučaja od covida-19 i 1791 slučaj zaraze, počela je tijekom svibnja ublažavati mjere karantene te je otvorila granice s Litvom i Latvijom stvorivši prvi "putnički balon" unutar Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara