Estonija, Rusija i Ukrajina bilježe visok rast HIV/AIDS-a

Estonija, Rusija i Ukrajina bilježe visok rast HIV/AIDS-a
IAKO zemlje istočne i jugoistočne Europe imaju nizak stupanj raširenosti HIV/AIDSom, tri zemlje Estonija, Rusija i Ukrajina bilježe jednu od najbržih stopa rasta zaraze u svijetu, što bi moglo ugroziti napore za suzbijanje te bolesti, izvijestio je u utorak UNov program za razvoj (UNDP).

U prvom istraživanju HIV/AIDS-a u 28 država istočne i jugoistočne Europe, Baltika i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, UNDP je utvrdio da je 1,8 milijuna ili 0,9 posto svih odraslih osoba zaraženo HIV/AIDS-om, uglavnom muškarci ispod 30 godina.

U izvješću se kaže da su rizične skupine narkomani koji koriste injekcije, zatvorenici, osobe koje se prostituiraju te raseljena osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
UNDP navodi kako Estonija, Rusija i Ukrajina bilježe u posljednjih nekoliko godina stope rasta zaraze među najvišima u svijetu. Po procjenama, više od jedan posto odraslih osoba u tim zemljama nosi virus HIV-a, što je prag iznad kojega su napori da se epidemija suzbije propali u mnogim zemljama, kaže UNDP.

Izvješće upozorava da su pripadnici rizičnih skupina često žrtve isključivanja iz društva, stigmatizacije, siromaštva ili zatvaranja, koje je pretrpane zatvore pretvorilo u "inkubatore HIV-a".

(Hina) xsl ybcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara