Estoniju trese veliki skandal s pranjem ruskog novca

Estoniju trese veliki skandal s pranjem ruskog novca
Foto: Hina/EPA

BANKE aktivne u Estoniji, koja je u središtu afere pranja novca u što je bila upletena Danske Bank, obavile su od 2008. do 2017. prekogranične transakcije u vrijednosti većoj od bilijun dolara, objavila je središnja banka. 

Estoniju trese afera otkako je otkriveno da se u toj članici Europske unije s 1,3 milijuna stanovnika prao novac iz Rusije, Moldavije i Azerbajdžana preko nerezidentnih bankovnih računa.

Preko banaka u Estoniji prale se milijarde eura iz Rusije, Moldavije i Azerbajdžana

Podaci o prekograničnim transakcijama, koje je prvi razotkrio Bloomberg, govore da je operacija pranja novca preko te malene baltičke zemlje u koju je bila upletena estonska podružnica danske banke Danske Bank daleko veća nego što se isprva mislilo.

Prema središnjoj banci Estonije, ukupne prekogranične transakcije iznosile su 1,1 bilijun eura, a to obuhvaća sva plaćanja, i rezidentne i nerezidentne transakcije.

Središnja banka nije objavila smatra li bilo koja od tih plaćanja sumnjivima.

U izjavi središnja banka kaže da promet po nerezidentnim računima čini "samo dio te svote", a za stručnjake to je iznenađenje.

"To govori da Danske Bank nije usamljena i da se problem odnosi i na druge banke", rekao je stručnjak za pranje novca Jakob Dedenroth Bernhoft koji živi u Kopenhagenu.

Danske Bank nije jedini?

U Estoniji posluju i švedske banke SEB i Swedbank, a obje bilježe pad u prometu, 3,3 odnosno 5,8 posto.

Najveća banka u regiji Nordea također ima pad 2,9 posto.

Dionice Danske Bank izgubile su trećinu vrijednosti od ožujka, a promet toj banci pao je za 1,5 posto.

Jedan trgovac novcem ističe da su nordijske banke u najboljem vlasništvu među europskim financijskim institucijama i zato su vrlo ranjive na loše vijesti.

Podaci o mogućim razinama pranja novca preko Estonije postupno su se razotkrivali posljednjih nekoliko mjeseci. U svibnju su podaci estonske financijske obavještajne službe pokazali da je više od 13 milijarda eura bilo oprano kroz banke u toj zemlji od 2012. do 2016., od čega je najmanje 7,3 milijarda bilo preko nerezidentnih bankovnih računa. 

Direktor Danske Banka podnio ostavku zbog pranja novca

Prošli mjesec je Danske Bank iz Danske u internom izvješću objavila da su plaćanja u ukupnoj vrijednosti od 200 milijarda eura, od čega je velik dio označen kao "sumnjiv", bila obavljena preko njezine estonske podružnice između 2007. i 2015.  

Zbog skandala je izvršni direktor Danske Banka podnio ostavku 19. rujna jer je istraga koju je banka naručila otkrila propuste u prijašnjem nadzoru i poštovanju propisa u Estoniji.

Taj 54-godišnjak bio je nadležan za međunarodne operacije Danske Banka, uključujući i one u Estoniji, od 2009. do 2012. 

Američki investitor Bill Browder u srpnju je podigao kaznenu prijavu protiv Danske Banka u Danskoj i Estoniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara