Estonska predsjednica u svađi s vladom zbog Marakeškog sporazuma. Zvuči poznato?

Estonska predsjednica u svađi s vladom zbog Marakeškog sporazuma. Zvuči poznato?
Foto: EPA

ESTONSKA predsjednica Kerstl Kaljulaid u petak je kritizirala svoju vladu jer ne želi potpisati UN-ov dokument o migracijama, tzv. Marakeški sporazum. 

Rekla je da se nepotpisivanje sporazuma može pripisati "predizbornoj kampanji", budući da Estonija 2019. izlazi na parlamentarne izbore.

"Ne možemo prihvatiti izbornu kampanju koja je nešto između lažnih vijesti i govora mržnje, čime okrećemo leđa ključnim točkama estonske vanjske politike koju smo razvijali proteklih 27 godina", priopćila je predsjednica, misleći na izlazak Estonije iz Sovjetskog Saveza 1991.

Estonija se u četvrtak priključila nizu zemalja koje ne žele potpisati UN-ov pakt o migracijama, nakon što se vlada o tome pitanju nije uspjela dogovoriti.

Pet zemalja protiv Marakeškog sporazuma

Ministar vanjskih poslova Sven Mikser bio je za potpisivanje sporazuma, ali usprotivio mu se ministar pravosuđa Urmas Reinsalu iz konzervativne stranke Pro Patria, smatrajući da bi pakt mogao postati dio međunarodnog prava i ograničiti manevarski prostor Estoniji da sama odlučuje o svojoj migracijskoj politici.

Marakeški sporazum odbijaju potpisati Australija, Austrija, Češka, Mađarska i SAD.

Potpisivanje tog neobvezujućeg dokumenta predviđeno je na UN-ovom summitu u Maroku 10. i 11. prosinca.

Cilj sporazuma je upravljanje globalnim migracijama i jačanje prava izbjeglica i migranata.

I u Hrvatskoj se predsjednica i vlada svađaju oko Marakeškog sporazuma

Zanimljivo je da je zbog Marakeškog sporazuma i u Hrvatskoj došlo do sukoba između predsjednice i vlade. Naime, Kolinda Grabar-Kitarović je prvotno najavila odlazak u Marakeš, a onda se predomislila, zbog čega je ušla u otvoreni sukob s Ministarstvom vanjskih poslova, ali i premijerom Plenkovićem, koji podržavaju sporazum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara