Estonska vladajuća stranka pobjednik prvih on-line parlamentarnih izbora u povijesti

Estonska vladajuća stranka pobjednik prvih on-line parlamentarnih izbora u povijesti

REFORMSKA STRANKA estonskog premijera Andrusa Ansipa je s 27,8 % glasova pobjednik prvih parlamentarnih izbora u povijesti gdje su građani neke države svoj parlament mogli birati preko Interneta.

Ansipovi reformisti, koji nominalno pripadaju estonskoj desnici, su tijesno porazili Stranku centra, koja je osvojila 26,1 % glasova te bila Ansipov dosadašnji koalicijsi partner.

Te dvije stranke su se za vrijeme izbora sukobile oko porezne politike - Ansip i reformisti inzistiraju na jedinstvenoj stopo poreza, koju drže najzaslužnijom za godišnji rast estonskog BDP-a od 11 %, dok je Stranka centra zahtijevala progresivno oporezivanje.

Većina promatrača drži da će te dvije stranke i nakon izbora tvoriti vladajuću koaliciju, iako Ansip nije isključio mogućnost sklapanja saveza sa ekstremno desnom nacionalističkom strankom IRL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, većini promatrača su izbori u Estoniji privukli pažnju zbog činjenice da su birači - zahvaljujući tome što 90 % Estonaca posjeduje osobne iskaznice s računalnom šifrom - bili u mogućnosti dati svoj glas na posebnim web-stranicama.

Time je Estonija još jednom pokazala svijetu kako prednjači ne samo u računalnoj pismenosti i informatizaciji u svijetu, nego i u primjeni suvremene informatičke tehnologije u svrhu razvoja demokracije.

Smatra se da je oko 30.000 birača, uključujući i premijera, svoj glas dalo preko Interneta. Odziv na izbore je, inače, iznosio 61 %.

D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara