Estonski časnik ruskog podrijetla optužen za izdaju

Estonski časnik ruskog podrijetla optužen za izdaju
Foto: Hina/EPA

ESTONSKOG časnika ruskog podrijetla, bojnika Denissa Metsavasa (38), kojeg su smatrali uzorom integracije govornika ruskog jezika u Estoniji nakon razlaza s Moskvom 1990. godine, estonske vlasti optužile su za izdaju.

Sud okruga Harju (sjever Estonije) odlučio je pritvoriti Metsavasa i njegova oca Pjotra Volina (65), optužene da su tijekom pet posljednjih godina odavali tajne informacije ruskim obavještajnim službama (FSB) sve do uhićenja u utorak.

Činio se kao primjer integracije ruske manjine, ali pokazao se izdajicom

Zapovjednik estonskih oružanih službi general Riho Terras danas je izjavio da je Metsavas, koji je u vojsci bio od 2008. godine, odavao utisak kompetentnog i odanog časnika, ali da se pokazao izdajicom.

Estonski premijer Juri Ratas je to uhićenje ocijenio "duboko zabrinjavajućim" i uputio jasnu poruku da će svaki prekršitelj biti uhićen i svaki potez te vrste kažnjen.

Špijunske afere sve češće između Rusije i baltičkih zemalja

Osnovano je specijalno povjerenstvo za procjenu šteta za sigurnost zemlje, rekao je ministar obrane Juri Luik.

Afere špijunaže redovno kompliciraju odnose između Rusije i baltičkih zemalja, bivših sovjetskih republika koje su postale članicama NATO-a i Europske unije. Nakon pripojenja Krima Rusiji 2014. godine tjeskobe su se u tim zemljama zaoštrile.

U veljači su Estonija i Rusija razmijenile na granici dvojicu muškaraca osuđenih na kazne zatvorom zbog špijunaže. Estonski poslovni čovjek Raivo Susi je zamijenjen za Rusa Artioma Zinčenka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara