EU će pred belgijskim pravosuđem dići tužbu zbog prisluškivanja

PRED belgijskim će pravosuđem biti podignuta sudska tužba zbog telefonskog prisluškivanja Europskog vijeća, zgrade u kojoj se okuplja europska Petnaestorica u Bruxellesu, priopćilo je u četvrtak grčko predsjedništvo EU.

Europska unija donijela je odluku na razini veleposlanika da ovlasti administraciju vijeća da pred belgijskim pravosuđem podigne tužbu protiv nepoznatog počinitelja.

Službeno odobrenje trebali bi na sastanku u ponedjeljak dati ministri vanjskih poslova u Luxemburgu, izjavio je jedan glasnogovornik grčkog predsjedništva u Bruxellesu.

Opremu za telefonsko prisluškivanje, usmjerenu protiv ureda barem 5 zemalja (Francuska, Njemačka, Španjolska, Velika Britanija, Austrija) pronašle su potkraj veljače sigurnosne službe Vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik nije naznačio otkad je sustav za prisluškivanje bio u funkciji. "Mogao je biti tamo dugo vremena", rekao je, ne isključivši ni mogućnost da je oprema za prisluškivanje postavljena pri izgradnji zgrade 1995.

Postojanje te opreme otkriveno je 19. ožujka, usred američko-europskih sukoba oko iračke krize i dan nakon iznimno napetog europskog summita.

Svaka europska zemlja ima svoje predstavništvo u posebnim zgradama u Bruxellesu, no njihovi uredi u zgradi Europskog vijeća postaju ključna mjesta prilikom sastanaka Petnaestorice, na razini ministara ili veleposlanika.

Neki diplomati svoje su sumnje usmjerili prije svega na SAD ili Izrael, no predstavnici tih zemalja zanijekali su svaku umiješanost u tu aferu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara