EU će uskoro otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

EU će uskoro otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom
Foto: EPA

EUROPSKA unija mogla bi otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom za nekoliko tjedana jer su obje zemlje dobro napredovale u pripremama, rekao je danas europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

Francuska, koja je blokirala otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom u listopadu prošle godine, kazala je ranije ovaj mjesec da bi pregovori s tim zemljama mogli početi ako bi im Europska komisija u ožujku dala pozitivnu ocjenu.

Varhelyi: U obje zemlje postoji ozbiljan napredak

Varhelyi je kazao da Komisijino izvješće, koje bi trebalo biti objavljeno sljedeći tjedan, ohrabruje.

"U obje zemlje postoji ozbiljan napredak. Jako sam ohrabren činjenicom da su te dvije zemlje izabrale ubrzati (svoje pripreme)", rekao je nakon sastanka Višegradske skupine s državama zapadnog Balkana u Pragu.

Pariz se bio usprotivio otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom

"Doista se nadam da ću ovim izvješćem uvjeriti države članice da su one spremne i trebali bismo biti spremni otvoriti pregovore", rekao je, dodajući kako se "jako nada pokretanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u predstojećim tjednima".

Pariz se bio usprotivio otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, smatrajući da bi prije toga trebalo reformirati pregovarački proces.

Komisija je stoga ovaj mjesec predložila reforme pregovaračkog procesa na tragu francuskog prijedloga iz studenoga, koje državama članicama daju veći utjecaj na proces i omogućuju njegovo lakše zaustavljanje ili prilagodbu te zamrzavanje europskih sredstava. Pregovori obično traju više godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara