EU gubi 50 milijardi eura godišnje na utajama PDV-a

NAGLI rast broja slučajeva "ulančane" utaje PDV-a širom Europske unije stoji vlade njezinih članica pravo malo bogatstvo, piše londonski dnevni list The Guardian.

Europski dužnosnici upozorili su na sve veće razmjere tog problema u EU.

"Utaja PDV-a sada predvodi po učestalosti među slučajevima utaje poreza. Gubimo milijarde eura", izjavio je za The Guardian povjerenik EU za poreznu politiku Laszlo Kovacs.

Ta vrsta utaje može prouzročiti velike gubitke, čija je ukupna vrijednost u Velikoj Britaniji u 2006. procijenjena na 10 milijardi funti (14,5 milijardi eura). To bi značilo da ukupna vrijednost gubitaka u EU iznosi 50 milijardi eura godišnje, odnosno da je izjednačena s visinom pomoći EU za poljoprivredu, zaključio je The Guardian.

Takozvana ulančana utaja odnosi se na skupe proizvode malih dimenzija, poput mobitela i računalnih čipova, čiji je uvoz u članice EU oslobođen plaćanja PDV-a. Porez se zaračunava pri prodaji robe ali se ne plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gubitak se umnožava kada druga kompanija ponovno izveze robu u lancu trgovine i zatraži povrat PDV-a, koji nije ni plaćen, objašnjava londonski list.

Roba se može provući kroz opisani lanac trgovine nekoliko puta, pri čemu velika zarada od utaje privlači terorističke skupine i organizirani kriminal.

Europska komisija pokrenula je istragu kako bi utvrdila točnu visinu gubitka ali rezultati se očekuju tek za dvije godine.

"Problem je u tome što je naplata PDV-a u nadležnosti članica. Možemo ih samo pokušati potaknuti na suradnju u tom pitanju ali ih ne možemo prisiliti", naglasio je stručnjak za utaju poreza pri EK Werner Blockman.

"Članice EU će na kraju shvatiti da toleriranje utaje PDV-a u lancu trgovine rezultirati gubitkom ogromnih i sve većih svota novca", upozorio je i povjerenik EU za poreznu politiku Laszlo Kovacs.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara