EU neće mirno gledati Erdoganovu odmazdu: "Nema smrtne kazne, pokazat ćemo mu granice"

EU neće mirno gledati Erdoganovu odmazdu: "Nema smrtne kazne, pokazat ćemo mu granice"

Foto: Gulliver images/ Getty, Hina

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon gušenja vojnog pučka, za koji neki smatraju da je bio insceniran, najavio je ponovnu upotrebu smrtne kazne, rekavši kako će o tome vlada razgovarati s oporbenim strankama.

Ubijeno je najmanje stotinu ljudi, dok ih je najmanje 190 poginulo. Vlasti odane predsjedniku uhitile su oko 6000 ljudi, dok je Erdogan obećao da će očistiti državna tijela od "virusa" koji je izazvao pobunu.

Erdogan okrivljuje turskoga klerika i nekadašnjeg Erdoganova saveznika koji je postao njegov suparnik, Fethullaha Gulena da "vodi paralelnu državu", što je Gulen, koji živi u Sjedinjenimn Državama, zanijekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosadašnja uhićenja fokusirala su se na pripadnike oružanih snaga i sudaca zbog potpore pokušaju realizacije vojnog udara.

Kurz od Erdogana traži da se obveže da neće primjenjivati smrtnu kaznu

Europska unija neće mirno gledati kako se odvijaju stvari u Turskoj. Austrija će zatražiti da Europa jasno pokaže Erdoganu gdje su granice.

"EU članice trebaju turskom predsjedniku poslati oštru poruku o poštivanju vladavine zakona i pravde nakon propalog puča, izjavio je austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz uoči današnjeg sastanka u Bruxellesu na kojem će, kako je najavio, Austrija zatražiti da Europa jasno pokaže Erdoganu gdje su granice.

Naglasio je da mnoge članice dijele mišljenje Austrije te osudio činjenicu da je u prevratu ubijeno 265 ljudi. Od Turske je zatražio da se obveže da ‘"i dalje neće primjenjivati smrtnu kaznu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara