EU O SURADNJI S ICTY-EM I O RIBOLOVNO-EKOLOŠKOJ ZONI

Vijeće ministara EUa trebalo bi u ponedjeljak u Luxembourgu ponovno pozvati sve zemlje nastale na tlu bivše Jugoslavije na punu suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu te izraziti "zabrinutost" zbog odluke Hrvatskog sabora o proglašenju ekološkoribolovne zone.

"Priznajući da je učinjen stanoviti napredak, Vijeće sa zabrinutošću bilježi da neke zemlje i strane u regiji još uvijek u potpunosti ne surađuju s Tribunalom", kaže se u nacrtu zaključaka, koje bi ministri vanjskih poslova trebali prihvatiti na sastanku u Luxembourgu.

Ministrima vanjskih poslova Europske unije na svom redovitom mjesečnom sastanku u ponedjeljak se pridružila glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, koja je prošli tjedan podnijela izviješće Vijeću sigurnosti.

U nacrtima zaključaka ne spominje se ni jedna zemlja u regiji, ali se ponovno spominju Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Ante Gotovina.

"Vijeće poziva (zemlje u regiji) da poboljšaju suradnju u pogledu uhićenja i izručenja optužnika koji su još na slobodi te u pogledu dostave dokumenata, pristupa arhivama i svjedocima. Vijeće ponavlja potrebu da se intenziviraju napori na privođenju Karadažića, Mladića i Gotovine ICTY-u", kaže se u nacrtu zaključaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri vanjskih poslova ističu važnost jačanja nacionalnih pravosuđa i jačanja kapacitata sudova da preuzmu slučajeve koje im prepusti ICTY.

Vijeće podsjeća da je puna suradnja zemalja zapadnog Balkana s ICTY-em ostaje "bitni element Procesa stabilizacije i pridruživanja". "Izostanak pune suradnje s ICTY-em ozbiljno bi ugrozio daljnje pribiližavanje prema EU-u", kaže se u nacrtu zaključaka.

U dijelu nacrta zaključaka koji se odnosi na regionalnu suradnju, Vijeće ponavlja da je ta suradnja bitan element procesa približavanja EU-u. "U tom kontekstu i bez dovođenja u pitanje suverenih prava države, koja proizlaze iz relevantnog međunarodnog zakona, Vijeće sa žaljenjem bilježi da je hrvatski parlament odlučio proglasiti ekološku i ribolovnu zonu bez odgovarajućeg dijaloga i suradnje sa zemljama kojih se to tiče. Vijeće poziva Hrvatsku da hitno nastavi konstruktivni dijalog sa svojim susjedima u kojem bi se uzelo u obzir njihove interese", kaže se u nacrtu zaključaka, koji bi trebali biti usvojeni kasno poslije podne.

(Hina) sv br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara