EU objavila da je Asadova vojska koristila kemijsko oružje u Siriji, traže sankcije

EU objavila da je Asadova vojska koristila kemijsko oružje u Siriji, traže sankcije
Foto: Fah

EUROPSKA unija zatražila je da se poduzmu odgovarajuće mjere protiv odgovornih za korištenje kemijskog oružja u Siriji, nakon što je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) objavila izvješće u kojem za to optužuje sirijski režim.

OPCW, sa sjedištem u Den Haagu, ustvrdio je u izvješću objavljenom u srijedu da je vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada odgovorna za kemijske napade u Siriji počinjene prije dvije godine.

„Osobe identificirane kao odgovorne za korištenje kemijskog oružja moraju odgovarati za ta sramotna djela”, poručio je šef europske diplomacije Josep Borrell u izjavi u ime 27 država članica.

Europska unija već je uvela restriktivne mjere protiv visokih sirijskih dužnosnika i znanstvenika zbog njihove uloge u razvoju i korištenju kemijskog oružja i „spremna je razmotriti uvođenje novih mjera bude li potrebno”, dodao je.

„Korištenje kemijskog oružja, bilo da je riječ o nekoj državi ili nekom drugom nedržavnom akteru, bilo gdje, bilo kada i u bilo kakvim okolnostima, kršenje je međunarodnog prava i može se usporediti s najtežim međunarodnim kaznenim djelima – ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti”, upozorio je.

„Nekažnjavanje tih strašnih djela neće se tolerirati. Na međunarodnoj zajednici je da sada pozorno razmotri to izvješće i poduzme odgovarajuće mjere”, poručio je.

„Europska unija (...) odlučna je da to očito kršenje temeljnih načela Konvencije o kemijskom oružju dobije najodlučniji mogući odgovor država potpisnica konvencije”, poručio je.

„Obveza da se odgovara od temeljne je važnosti kako bi se spriječilo ponovno vraćanje u uporabu kemijskog oružja”, zaključio je Borrell.

Prije dvije godine, u travnju 2017., dva zrakoplova i helikopter sirijskih zračnih snaga bacili su bombe sa sarinom i klorom na Al-Lataminu, grad na sjeveru zemlje, u pokrajini Hami. Pogođeno je bilo stotinjak ljudi, optužuje OPCW.

Damask je u četvrtak kritizirao izvješće OPCW-a.

„OPCW-ovo izvješće o korištenju toksičnih supstanci u gradu Al-Latamini 2017. obmanjujuće je i sadržava neutemeljene i fabricirane zaključke kojima se želi falsificirati činjenice i optužiti sirijsku vladu”, priopćilo je sirijsko ministarstvo vanjskih poslova, a prenijela agencija Sana.

„Sirija odbacuje to izvješće u njegovoj biti i formi i kategorički niječe da je koristila otrovni plin u gradu Al-Latamini ili bilo kojem drugom sirijskom gradu ili naselju”, dodaje se.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara