EU osuđuje izraelsko naseljavanje, suprotno novom američkom stavu

EU osuđuje izraelsko naseljavanje, suprotno novom američkom stavu
Foto: EPA

EUROPSKA unija ponovila je danas da osuđuje politiku izraelskog naseljavanja, odgovorivši time na odluku Washingtona da više ne smatra da je naseljavanje suprotno međunarodnom pravu. 

"Stajalište Europske unije o politici izraelskog naseljavanja na okupiranom palestinskom teritoriju je jasno i nepromijenjeno, svako naseljavanje je ilegalno  po međunarodnom pravu i ugrožava rješenje koje se temelji na dvije države i mogućnost trajnog mira, kao što stoji u rezoluciji 2334 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", navela je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Federica Mogherini u priopćenju u Bruxellesu.

EU traži od Izraela da okonča svaku izgradnju naselja

Sjedinjene Države više ne smatraju da je izgradnja izraelskih naselja na Zapadnoj obali suprotna međunarodnom pravu, rekao je danas američki državni tajnik Mike Pompeo, dok UN i veliki dio međunarodne zajednice smatraju ilegalnim to zauzimanje palestinskih teritorija.

"EU traži od Izraela da okonča svaku izgradnju naselja, sukladno svojim obvezama", dodala je.

Palestinska samouprava osudila je odluku Sjedinjenih Država i naglasila da Washington "nije kvalificiran niti ima ovlasti poništiti odredbe međunarodnog prava i nema pravo legalizirati izraelska naselja".

S druge strane izraelski je premijer Benjamin Netanyahu pozdravio američku odluku nazvavši je "odrazom povijesne istine".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara