EU osuđuje napade Hezbollaha, od Izraela traži suzdržanost

EUROPSKA unija je u ponedjeljak osudila napade Hezbollaha na Izrael, a od Izraela zatražila da pokaže suzdržanost i da ne pribjegava neproporcionalnim akcijama.

"Europska unija osuđuje napade Hezbollaha na Izrael i zarobljavanje dvojice izraelskih vojnika te poziva da ih se odmah i bezuvjetno oslobodi te da prestane sa svim napadima na izraelske gradove", stoji u zaključcima sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

"EU priznaje Izraelu pravo na legitimnu samoobranu, ali traži od Izraela da pokaže maksimalnu suzdržanost i da ne pribjegava neproporcionalnom djelovanju", dodaju ministri EU-a.

Vijeće EU-a ukazuje na potrebu da Libanon uspostavi svoj suverenitet na cijelom svom teritoriju i da učini najviše što može da spriječi te napade.

Izrael je u ponedjeljak šesti dan zaredom bombardirao Libanon, napadajući položaje Hezbollaha koji je ispalio nekoliko projektila na izraelski teritorij.

Europska unija je zatražila od svih strana da osiguraju siguran i brz izlazak iz Libanona svim državljanima članica EU-a i drugih država, koji žele napustiti tu zemlju.

Vijeće EU-a izrazilo je zabrinutost pogoršanjem situacije u pojasu Gaze i pozvalo Palestince da oslobode izraelskog vojnika.

"Vijeće poziva palestinsko vodstvo da prestane s nasiljem i terorističkim aktivnostima, uključujući ispaljivanje projektila na izraelski teritorij...Europska unija izražava posebnu zabrinutost zbog zatvaranja izabranih članova palestinske vlade i parlamenta i poziva da ih se odmah oslobodi".

Šefovi diplomacija ističu potrebu da se pregovorima postigne pravedno i trajno rješenje. "Europska unija poziva obje strane da pokažu aktivnu privrženost da se pregovorima postigne rješenje o stvaranju dviju država".

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara